Награда Павле Вуисиќ

Наградата Павле Вуисиќ е награда која се доделува на актер за животно дело. Се доделува на Фестивалот на глумечки остварувања „Филмски средби“ во Ниш.

Наградата е основана во 1981 година и првично се викала Славица, по првиот домашен игран филм по Втората светска војна. Во 1993 година е доделена без име, а од 1994 година го носи името на глумецот Павле Вуисиќ.[1]

Наградата ја доделува Здружението на филмски глумци на Србија „ како признание за извонредниот придонес во уметноста глумење во домашен филм“. Наградата се состои од плакета со ликот на Павле Вуисиќ, филмска сторија и монографија за победникот.

Добитници уреди

Година Добитник
Награда Славица (1981—1994)
1981 година Драгомир Фелба
1982 година Берт Сотлар
1983 година Павле Вуисиќ
1984 година Столе Аранѓеловиќ
1985 година Антун Налис
1986 година Ацо Јовановски
1987 година Оливера Марковиќ
1988 година Јанез Врховец
1989 година Раде Марковиќ
1990 година Борис Дворник
1991 година Петре Прличко
1992 година Душан Јаниќијевиќ</br> Јован Јаниќијевиќ Бурдуш (посмртно)
1993 година Велимир Бата Живојиновиќ
Награда Павле Вуисиќ (1994-денес)
1994 година Милена Дравиќ
1995 година Љубиша Самарџиќ
1996 година Љуба Тадиќ
1997 година Миќа Томиќ
1998 година Данило Бата Стојковиќ
1999 година Душица Жегарац
2000 година Драган Николиќ
2001 година Александар Берчек
2002 година Бора Тодоровиќ
2003 година Ружица Сокиќ
2004 година Предраг Манојловиќ
2005 година Никола Симиќ
2006 година Петар Кралот
2007 година Мира Ступица
2008 година Мира Бањац
2009.[2] Богдан Диклиќ
2010 година [3] Неда Арнериќ
2011 година [4] Петар Божовиќ
2012 година [5] Марко Николиќ
2013 година [6] Вера Чукиќ
2014 година [7] Михаило Јанкетиќ
2015 година [8] Сека Саблиќ
2016 година [9] Лазар Ристовски
2017 година [10] Светлана Бојковиќ
2018 [11] Радош Бајиќ
2019 година [12] Горица Поповиќ
2020 година [13][14] Воја Брајовиќ
2021.[15] Љиљана Благојевиќ

Наводи уреди

 1. „Српски Оскар“. novosti.rs. 19. 8. 2008. Посетено на 28. 8. 2021. Проверете ги датумските вредности во: |access-date=, |date= (help)
 2. „Богдану Диклићу награда "Павле Вуисић". rts.rs. 20. 8. 2009. Посетено на 28. 8. 2021. Проверете ги датумските вредности во: |access-date=, |date= (help)
 3. „Глумица Неда Арнерић добитница награде „Павле Вуисић". blic.rs. 19. 8. 2010. Посетено на 13. 4. 2013. Проверете ги датумските вредности во: |access-date=, |date= (help)
 4. „Божовићу награда „Павле Вуисић" за животно дело“. blic.rs. 15. 8. 2011. Посетено на 6. 6. 2013. Проверете ги датумските вредности во: |access-date=, |date= (help)
 5. „Марку Николићу награда „Павле Вуисић". juznevesti.com. 20. 8. 2012. Посетено на 13. 4. 2013. Проверете ги датумските вредности во: |access-date=, |date= (help)
 6. „Вери Чукић награда „Павле Вуисић". politika.rs. 19. 8. 2013. Посетено на 28. 8. 2021. Проверете ги датумските вредности во: |access-date=, |date= (help)
 7. „Миши Јанкетићу награда „Павле Вуисић". novosti.rs. 19. 8. 2014. Посетено на 28. 8. 2021. Проверете ги датумските вредности во: |access-date=, |date= (help)
 8. „Секи Саблић награда „Павле Вуисић". juznevesti.com. 11. 8. 2015. Посетено на 28. 8. 2021. Проверете ги датумските вредности во: |access-date=, |date= (help)
 9. „Лаза Ристовски добитник награде Павле Вуисић“. politika.rs. 15. 8. 2016. Посетено на 28. 8. 2021. Проверете ги датумските вредности во: |access-date=, |date= (help)
 10. „Светлани Бојковић награда „Павле Вуисић". politika.rs. 10. 8. 2017. Посетено на 28. 8. 2021. Проверете ги датумските вредности во: |access-date=, |date= (help)
 11. „Радошу Бајићу награда "Павле Вуисић" за животно дело“. rts.rs. 17. 8. 2018. Посетено на 28. 8. 2021. Проверете ги датумските вредности во: |access-date=, |date= (help)
 12. „Горица Поповић добитница награде „Павле Вуисић". juznevesti.com. 5. 8. 2019. Посетено на 28. 8. 2021. Проверете ги датумските вредности во: |access-date=, |date= (help)
 13. „Награда „Павле Вуисић" припала Војиславу Брајовићу“. politika.rs. 5. 8. 2020. Посетено на 28. 8. 2021. Проверете ги датумските вредности во: |access-date=, |date= (help)
 14. „ВОЈИ БРАЈОВИЋУ НАГРАДА ПАВЛЕ ВУЈИСИЋ: Изузетан допринос уметности глуме у домаћем играном филму“. novosti.rs. 11. 10. 2020. Посетено на 28. 8. 2021. Проверете ги датумските вредности во: |access-date=, |date= (help)
 15. „НАГРАДА „ПАВЛЕ ВУИСИЋ" ЉИЉАНИ БЛАГОЈЕВИЋ: Признање за изузетан допринос уметности глуме биће уручено на „Филмским сусретима" у Нишу“. novosti.rs. 3. 8. 2021. Посетено на 28. 8. 2021. Проверете ги датумските вредности во: |access-date=, |date= (help)