Дунсијански јазик

Дунсијанскиот, исто така познат како санта (东乡语), е монголски јазик кој се зборува во Кина, во покраината Гансу, од народот Дунсијани.

Дунсијански јазик
Santa
Застапен воКина
Подрачјепокраина Гансу[1]
Говорници200,000 (2007 г.)  
Јазично семејство
монголски
 • широнголски
  • дунсијански јазик
Писмоарапско писмо, латиница
Јазични кодови
ISO 639-3sce

Фонологија уреди

Јазикот нема самогласна хармонија ниту пак должина на самогласки.

Граматика уреди

Заедничко со останатите монголски јазици е тоа што дунсијанскиот има зборовен редослед од подмет-предмет-прирок. Се забележува и промена на зборовниот редослед во подмет-прирок-предмет како влијание од кинескиот.[2]

Писмо уреди

Познавањето на арапскиот јазик меѓу народот е застапено на повисоко ниво и поради тоа често тие користат арапско писмо и за својот јазик. Официјално писмо за јазикот е латиницата, кое се заснова на латиницата која се користи за монгорскиот јазик, но сепак е во експериментална фаза.[3]

Примери уреди

македонски класичен монголски дунсијански
1 еден Nigen Niy
2 два Qoyar Ghua
3 три Ghurban Ghuran
4 четири Dorben Jierang
5 пет Tabun Tawun
6 шест Jirghughan Jirghun
7 седум Dologhan Dolon
8 осум Naiman Naiman
9 девет Yisun Yysun
10 десет Arban Haron

Наводи уреди

 1. Bao 2006
 2. Bao 2006, 1.1: 东乡语的语序特点
 3. Kim 2003, стр. 348

Литература уреди

 • Kim, Stephen S. (2003), „Santa“, Во Janhunen, Juha (уред.), The Mongolic Languages, Routledge Language Family Series, стр. 346–363, ISBN 0-203-98791-8
 • 包萨仁/Bao Saren (2006), „从语言接触看东乡语和临夏话的语序变化/Sequential Changes in Dongxiang Language and Linxia Dialects from the View of Linguistic Contact“, Journal of the Second Northwest University for Nationalities (Social Science Edition) (2), ISSN 1008-2883, Архивирано од изворникот на 2011-07-13, Посетено на 2009-04-13

Дополнителни информации уреди

 • Field, Kenneth Lynn (1997), A grammatical overview of Santa Mongolian, PhD dissertation, University of California, Santa Barbara
 • 马国忠/Ma Guozhong (2001), 东乡语汉语词典/Dongxiang-Chinese Dictionary, Lanzhou: 甘肃民族出版社/Gansu Nationalities Publishing House, ISBN 7-5421-0767-4
 • Üjiyediin Chuluu (Chaolu Wu) (November 1994). „Introduction, Grammar, and Sample Sentences for Dongxiang“ (PDF). SINO-PLATONIC PAPERS. Department of East Asian Languages and Civilizations, University of Pennsylvania, Philadelphia, USA.

Надворешни врски уреди