Алтајските јазици се група на јазици во која се вклучуваат следните групи јазици:

Алтајски
Географска
распространетост:
источна, северна, средна и западна Азија како и источна Европа
Гранки:
ISO 639-2 и 639-5:tut

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 Stratification in the peopling of China: how far does the linguistic evidence match genetics and archaeology? In; Sanchez-Mazas, Blench, Ross, Lin & Pejros eds. Human migrations in continental East Asia and Taiwan: genetic, linguistic and archaeological evidence. 2008. Taylor & Francis.