Класичен монголски јазик

Класичниот монголски јазик — мртов монголски јазик. Јазикот е историска фаза на монголскиот јазик. Јазикот се зборувал во Монголија, Кина и Русија. Тој бил стандарден пишан јазик и на тој јазик се пишани поголем број документи и хроники во периодот од 1700 до 1900.[1] Овој поим се користи понекогаш да се означат сите документи напишани на монголско писмо.[2]

Класичен монголски јазик
Застапен воМонголија, Кина, Русија
Ера1700–1900; се развил во монголски
Јазично семејство
монголски
  • класичен монголски јазик
Претходни облици:
средномонголски јазик
  • класичен монголски јазик
Јазични кодови
ISO 639-3cmg
Linguistcmg

Наводи уреди

  1. Janhunen, Juha (2003): Written Mongol: 32. In: Janhunen (ed.): The Mongolic languages. London: Routledge.
  2. e.g. Linguist List entry for Classical Mongolian Архивирано на 18 февруари 2012 г.

Поврзано уреди