Министер за здравство на Македонија

Следува табеларен приказ на македонските министри за здравство:

Министер за здравство на Република Македонија
Функционер
Фатмир Меџити

од 28 февруари 2023 г.
Прв функционерПерко Колевски
Создадена1991
Плата68 393 MKD/месечно[1]
Партија

      СПМ       ЛПМ       ДА       ВМРО-ДПМНЕ       СДСМ       ДУИ       ДПА       АА       Алтернатива       Независен

# Име
(роден–починал)
Слика Мандат Политичка припадност
1 Перко Колевски
(1944–)
20 март 1991 5 септември 1992 Експертска влада
2 Јован Тофоски
(1940-2015)
5 септември 1992 20 декември 1994 СДСМ
3 Илија Филипче
(1946-)
20 декември 1994 29 мај 1997 СПМ
4 Петар Илиоски
(?)
29 мај 1997 30 ноември 1998 СДСМ
5 Драган Данаиловски
(?)
30 ноември 1998 мај 1999 ВМРО-ДПМНЕ
6 Петар Милошевски
(1949-2015)
мај 1999 13 мај 2001 Либерална партија
7 Ѓорѓи Оровчанец
(1951-)
13 мај 2001 1 ноември 2002 Демократска алтернатива
8 Реџеп Селмани
(?-
1 ноември 2002 15 ноември 2004 ДУИ
9 Владимир Димов
(1956-)
15 ноември 2004 27 август 2006 СДСМ
10 Имер Селмани
(1968-)
27 август 2006 27 јули 2008 ДПА
11 Бујар Османи
(1979-)
27 јули 2008 28 јули 2011 ДУИ
12 Никола Тодоров
(1979-)
28 јули 2011 1 јуни 2017 ВМРО-ДПМНЕ
13 Арбен Таравари
(1973-)
1 јуни 2017 29 октомври 2017 Алијанса за Албанците
14 Венко Филипче
25 декември 2017 16 јануари 2022 СДСМ
14 Беким Сали
17 јануари 2022 28 февруари 2023 Алтернатива
13 Фатмир Меџити
28 февруари 2023 9 февруари 2024 Алијанса за Албанците
13 Илир Демири
10 февруари 2024 тековен Алијанса за Албанците

Наводи

уреди