Министер за внатрешни работи на Македонија

Министер за внатрешни работи — висок министер во Министерството за внатрешни работи на Република Македонија, која институција била основана во 1991 година. Моментален министер за внатрешни работи, од 28 јануари 2024 година е Панче Тошковски.

Министер за внатрешни работи на Македонија
Функционер
Панче Тошковски

од 28 јануари 2024 г.
Мандат4
Прв функционерЈордан Мијалков
Создадена1991
Плата92.300 денари/месечно[1]

Список на министри

уреди
Партија

      ДА       ВМРО-ДПМНЕ       СДСМ       ДУИ       Независен

# Име
(роден–починал)
Слика Мандат Политичка припадност
1 Јордан Мијалков
(1932–1991)
  20 март 1991 19 декември 1991 Експертска влада
2 Љубомир Фрчковски
(1957-)
  10 јануари 1992 23 февруари 1996 СДСМ
3 Томислав Чокревски
(1934-2017)
  23 февруари 1996 30 ноември 1998 СДСМ
5 Павле Трајанов
(1952-)
  30 ноември 1998 27 декември 1999 Демократска алтернатива
5 Доста Димовска
(1954-2011)
  27 декември 1999 13 мај 2001 ВМРО-ДПМНЕ
6 Љубе Бошкоски
(1960-)
  13 мај 2001 1 ноември 2002 ВМРО-ДПМНЕ
7 Хари Костов
(1959-)
  1 ноември 2002 2 јуни 2004 СДСМ
8 Силјан Аврамовски
(1960-)
  2 јуни 2004 17 декември 2004 СДСМ
9 Љубомир Михајловски
(1954-)
  17 декември 2004 26 август 2006 СДСМ
10 Гордана Јанкулоска
(1975-)
  26 август 2006 12 мај 2015 ВМРО-ДПМНЕ
11 Митко Чавков
(1963-)
  13 мај 2015 11 ноември 2015 ВМРО-ДПМНЕ
12 Оливер Спасовски
(1976-)
  11 ноември 2015 19 мај 2016 СДСМ
13 Митко Чавков
(1963-)
  20 мај 2016 31 август 2016 ВМРО-ДПМНЕ
14 Оливер Андонов
(1971-)
  1 септември 2016 2 септември 2016 ВМРО-ДПМНЕ
15 Оливер Спасовски
(1976-)
  2 септември 2016 29 декември 2016 СДСМ
16 Агим Нухиу
(1977-)
  29 декември 2016 1 јуни 2017 ДУИ
17 Оливер Спасовски
(1976-)
  1 јуни 2017 3 јануари 2020 СДСМ
18 Наќе Чулев
(1973-)
  3 јануари 2020 25 јули 2020 ВМРО-ДПМНЕ
19 Агим Нухиу
(1977-)
  25 јули 2020 31 август 2020 ДУИ
20 Оливер Спасовски
(1976-)
  31 август 2020 28 јануари 2024 СДСМ
21 Панче Тошковски   28 јануари 2024 во служба ВМРО-ДПМНЕ

Наводи

уреди