Мила татковино

(Пренасочено од Мила Родино)

Мила татковино (бугарски: Мила Родино) е национална химна на Република Бугарија од 1964 г. Се заснова на музиката и текстот на песната „Горда Стара Планина“, напишана од Цветан Радославов (18631931) во 1885 година.[1] Тој jа компонира песната по патот кон боjните полиња за време на Српско-бугарската воjна. Текстот е променет повеќепати, а за последен пaт во 1990 година.

„Мила Родино“

Национална химна на  Бугарија
Друг наслов„Горда Стара планина“
ТекстЦветан Радославов, 1885
МузикаЦветан Радославов, 1885
Усвоена1964
Звучен извадок
„Мила Родино“

ТекстУреди

Бугарски

Горда Стара планина,
до ней Дунава синей,
слънце Тракия огрява,
над Пирина пламеней.

Припев:
Мила Родино,
ти си земен рай,
твойта хубост, твойта прелест,
ах, те нямат край.

Македонски

Горда Стара Планина,
до неа Дунав синее,
сонце Тракија ја грее,
над Пирин пламти.

Рефрен:
Мила татковино,
ти си земјин рај,
твојата убавина, твојот шарм,
ах, тие немаат крај.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Bulgaria, "Мила Родино", "Mila Rodino" (Dear Homeland), www.nationalanthems.info