Методија Ивановски

Методија Ивановски - Менде (роден на 14 мај 1929 година во Битола - починал на 1 јануари 1995 година во Скопје) — македонски сликар и сценограф.[1]

Методија Ивановски
Роден 9 октомври 1947
Скопје, СФРЈ
Починал 1 јануари 1995
Скопје
Националност Македонец
Занимање новинар

Животопис уреди

Томислав Ивановски е роден на 14 мај 1929 година во Битола. Завршил Ликовна школа и Педагошката академија во Скопје и студирал на Ликовната академија во Загреб. Работел како наставник во родниот град. Бил член на ДЛУМ (1952) и негов претседател (1988–1989), член на ДЛУПУМ, еден од основачите на групата „ВДИСТ” (1955) и на Уметничката галерија во Битола.

Се занимавал со театарска, телевизиска и филмска сценографија (од 1967). Имал студиски престои во Братислава, Париз, Прага, Рим и Њујорк. Реализирал дваесетина самостојни ликовни изложби (Битола, Скопје, Загреб и Њујорк) и учествувал на голем број групни изложби. Во неговото творештво нашле одраз традицијата, фолклорот, ранохристијанската и византиската архитектура и уметност.

Наводи уреди

  1. Ристовски, Блаже, уред. (2009). „Ивановски“. Македонска енциклопедија. , книга I (А-Љ). Скопје: МАНУ. стр. 589. Text "series " ignored (help)