Ливадска треперка

Ливадска треперка
Meadowpippit2008 edit.jpg
Научна класификација
Царство: Животни
Колено: Хордови
Класа: Птици
Ред: Врапчевидни
Семејство: Тресиопашки
Род: Anthus
Вид: Ливадска треперка
Биномен назив
Anthus pratensis
(Linnaeus, 1758)

Ливадската треперка (науч. Anthus pratensis) е мала врапчевидна птица од фамилијата на тресиопашките (Motacillidae), родот на треперките (Anthus); која се размножува претежно во северниот дел на Европа и северозападна Азија, од југоисточен Гренланд и Исланд до Урал во Русија на исток, и на југ до централна Франција и Романија; и има изолирана популација на Кавказ. Таа е птица преселница на речиси целиот свој опсег, која зимува во јужна Европа, северна Африка и југозападна Азија, но е резидентна во Ирска и Британија и во соседните области на западна Европа. Но, и тука, многу птици се селат на бреговите или пониските места зиме.[2][3]

ОписУреди

 
Ливадска треперка се перчи на бала од канап

Ливадската треперка е широко распространета и често ја има во изобилие. Долга е 14.5-15 см и тежи 15-22 грама. Таа е незабележлива на земја со своите кафаевкави пердуви одозгора и кремави одоздола, со потемни линии низ целото перје; опашката е кафеава, со бели тенки рабови од страните. Има тесен клун и светли розовожолти нозе, а задната канџа е особено долга. Повикот ѝ е слабо ци-ци. Едноставната повторлива песна ја пее при краток лет.[2][3] Птиците што се размножуваат во Ирска и западна Шкотска се малку потемни од оние во другите области и често се сметаат за подвид Anthus pratensis whistleri.[2][3]

ОднесувањеУреди

Живеалиштето на овој вид се отворените простори или некултивираните (или со слаб интензитет употребените агрикултурни простори), како што се пасиштата, мочуришатата, ливадите. Зимно време се среќаваат кај солените мочуришта или ливади. Таа е многу земна птица, која секогаш се храни на земја, но понекогаш може да се види како се перчи на гранки или жици како набљудувачки места за предатори. [2][3][4]

Многу е слична на црвеногушестата треперка (Anthus cervinus), која е повеќе прошарана со линии и (само летно време) има портокаловоцрвено грло, и на шумската треперка (Anthus trivialis), која е малку поголема, помалку прошарана, со посилни фацијални ознаки и пократка задна канџа. Песната на ливадската треперка на крајот забрзува, а онаа на шумската успорува.[2][3]

 
Гнездо со јајца
 
Anthus pratensis

Ливадската треперка се храни претежно со инсекти и други без’рбетници, со малечки нешта, до 5 мм долги. Исто така, јаде семиња и бобинки зимно време.[2][3]

Гнезди на земја во бујната вегетација, и несе 2-7 (најчесто 3-5) јајца. Инкубацијата трае 11-15 дена, а пилињата се оперјуваат по 10-14 дена. Најчесто имаат две легла годишно. Овој вид е еден од најважните како домаќин на кукавицата, а како плен е важна за малиот сокол и полската еја.[2][3]

СтатусУреди

Популацијата на овој вид изнесува околу 12 милиони парови. Многу е честа во северниот дел од нејзиниот опсег. Има по 80 пара на километар квадратен во северна Скандинавија и по 5 до 20 пара во појужниот дел од опсегот, а само по еден пар во обработливи земјишта.[3][4] Мал број изолирани популации се забележани во планините на Шпанија, Италија, и на Балканот.[2]

НаводиУреди

  1. BirdLife International (2012). Anthus pratensis. Црвен список на загрозени видови на МСЗП. Верзија 2012.1. Меѓународен сојуз за заштита на природата. конс. 16 July 2012.  (англиски)
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 Snow, D. W.; & Perrins, C. M. (1998). The Birds of the Western Palearctic (Concise Edition издание). Oxford: Oxford University Press. ISBN 0-19-854099-X. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 Hoyo, J. del, et al., eds. (2004). Handbook of the Birds of the World, vol. 9. Barcelona: Lynx Edicions. стр. 763. ISBN 84-87334-69-5. 
  4. 4,0 4,1 Hagemeijer, W. J. M., & Blair, M. J., eds. (1997). The EBCC Atlas of European Breeding Birds. Poyser, London ISBN 0-85661-091-7.

Надворешни врскиУреди