Кревање тегови на Летните олимписки игри 2012 — до 85 кг за мажи

Olympic rings without rims.svg
Кревање тегови на
Летните олимписки игри
2012

Weightlifting pictogram.svg
Мажи Жени
  56 кг     48 кг  
62 кг 53 кг
69 кг 58 кг
77 кг 63 кг
85 кг 69 кг
94 кг 75 кг
105 кг +75 кг
+105 кг

Натпреварувањето во кревање тегови во категорија до 85 кг во машка конкуренција на Летните олимписки игри 2012 се одржа на 3 август во Ексел Центарот во Лондон.[1]

Учествувале вкупно 23 натпреварувачки од 20 држави.[2]

Формат на натпреварувањеУреди

Секоја дисциплина во овој спорт се состои од два дела.

Во првиот дел тегот се крева во еден потег од земјата до над глава, а во другиот дел, најчесто со поголеми тежини, тегот се крева до над колена со еден потег при што кревачот најчесто се спушта на колена да би си олеснил себеси, а потоа повторно крева на рамења, повторно спуштајќи се кон земјата и практично го крева тегот со помош на нозете, и на крајот во вис, повторно со помош на нозете.

Секој натпреварувач има по три обиди во двата начини на кревање. [3]

РаспоредУреди

Сите саатници се по Британско летно време (UTC+01:00)

Датум Време Рунда
Петок, 3 август 2012 10:00 Група Б
19:00 Група А

РекордиУреди

Пред натпреварувањето светските и олимписките рекорди беа:

Светски рекорд Еден потег   Андреј Рубаку (BLR) 187 кг Чианг Маи, Тајланд 22 септември 2007
Постепено   Жанг Јонг (CHN) 218 кг Рамат Ган, Израел 25 април 1998
Вкупно   Андреј Рубаку (BLR) 394 кг Пекинг, Кина 15 август 2008
Олимписки рекорд Еден потег   Андреј Рубаку (BLR) 185 кг Пекинг, Кина 15 август 2008
Постепено   Пирос Димас (GRE) 215 кг Сиднеј, Австралија 23 септември 2000
Вкупно   Андреј Рубаку (BLR) 394 кг Пекинг, Кина 15 август 2008

РезултатиУреди

Место Натпреварувач Група Тежина Еден потег (кг) Постепено (кг) Вкупно
1 2 3 Резултат 1 2 3 Резултат
    Адријан Зиелински (POL) A 84.62 170 174 176 174 206 206 211 211 385
    Апти Аухадов (RUS) A 84.75 169 173 175 175 205 210 212 210 385
    Киануш Ростами (IRI) A 84.35 171 174 174 171 209 214 214 209 380
4   Тарек Јехиа (EGY) A 84.70 160 165 167 165 205 210 216 210 375
5   Иван Марков (BUL) A 84.71 168 172 172 172 203 209 209 203 375
6   Рагаб Абделај (EGY) A 84.81 161 165 167 165 202 207 210 207 372
7   Јоелмис Хернандез (CUB) A 82.28 158 158 163 163 205 210 210 205 368
8   Микалаи Новикау (BLR) Б 84.71 163 167 170 167 192 196 200 196 363
9   Раули Цирекиџе (GEO) Б 84.49 162 167 167 162 195 200 202 200 362
10   Кендрик Фарис (USA) Б 84.70 150 150 155 155 190 200 208 200 355
11   Шерсоџон Јусупов (UZB) Б 84.72 150 155 159 155 180 195 195 195 350
12   Питаја Тибноке (THA) Б 84.47 152 156 156 152 193 196 202 196 348
13   Сафа Рашед (IRQ) Б 83.01 145 150 156 150 195 195 200 195 345
14   Ричи Петерсон (NZL) Б 84.46 150 150 154 150 183 186 195 186 336
15   Стивен Кари (PNG) Б 84.74 135 140 145 140 175 180 185 180 320
16   Незир Сагир (TUR) Б 83.45 130 130 140 140 160 170 175 175 315
  Лу Јонг (CHN) A 84.54 175 178 180 178 205 205 205 DNF
  Мансур Рејепов (TKM) Б 84.57 160 165 168 160 188 188 190 DNF
  Андреј Рибаку (BLR) A 84.09 175 175 180 DNF
  Габриел Синкраиан (ROU) A 84.07 167 167 167 DNF
  Сохраб Моради (IRI) A 84.19 166 166 166 DNF
  Ара Хачатаријан (ARM) Б 84.74 165 165 165 DNF
  Бенџамин Хенекин (FRA) A 84.44 163 163 163 DNF
  • Либиецот Али Елкекли бил на страртната листа пред почетокот на натпреварувањето, но не учествувал.[2]

НаводиУреди