Кревање тегови на Летните олимписки игри 2012 — до 53 кг за жени

Olympic flag.svg
Кревање тегови на
Летните олимписки игри
2012

Weightlifting pictogram.svg
Мажи Жени
  56 кг     48 кг  
62 кг 53 кг
69 кг 58 кг
77 кг 63 кг
85 кг 69 кг
94 кг 75 кг
105 кг +75 кг
+105 кг

Натпреварувањето во кревање тегови во категорија до 53 кг во женска конкуренција на Летните олимписки игри 2012 се одржа на 29 јули во Ексел Центарот во Лондон.[1]

Учествуваа вкупно 18 натпреварувачки од 17 држави.[2]

Формат на натпреварувањеУреди

Секоја дисциплина во овој спорт се состои од два дела.

Во првиот дел тегот се крева во еден потег од земјата до над глава, а во другиот дел, најчесто со поголеми тежини, тегот се крева до над колена со еден потег при што кревачот најчесто се спушта на колена да би си олеснил себеси, а потоа повторно крева на рамења, повторно спуштајќи се кон земјата и практично го крева тегот со помош на нозете, и на крајот во вис, повторно со помош на нозете.

Секој натпреварувач има по три обиди во двата начини на кревање.[3]

РаспоредУреди

Сите саатници се по Британско летно време (UTC+1)

Датум Време Рунда
Недела, 29 јули 2012 12:30 Група Б
Недела, 29 јули 2012 14:30 Финале

РекордиУреди

Пред натпреварувањето светските и олимписките рекорди беа:

Светски рекорд Еден потег   Ли Пинг 103 кг   Кантон, Кина 14 ноември 2010
Постепено   Зулфија Чиншанло 130 кг   Париз, Франција 6 ноември 2011
Вкупно   Ли Пинг 230 кг   Кантон, Кина 14 ноември 2010
Олимписки рекорд Еден потег   Јанг Сја 100 кг   Сиднеј, Австралија 18 септември 2000
Постепено   Прапавади Јароенратанатаракун 126 кг   Пекинг, Кина 10 август 2008
Вкупно   Јанг Сја 225 кг   Сиднеј, Австралија 18 септември 2000

РезултатиУреди

Место Натпреварувач група Тежина Еден потег (кг) Постепено (кг) Вкупно
1 2 3 Резултат 1 2 3 Резултат
    Зулфија Чиншанло (KAZ) A 52.70 92 92 95 95 125 131 135 131 226
    Шу Шу-чинг (TPE) A 52.41 91 94 96 96 120 123 123 123 219
    Кристина Иову (MDA) A 52.79 95 99 99 99 115 120 125 120 219
4   Цитра Фебрианти (INA) A 52.53 88 91 94 91 108 112 115 115 206
5   Јулија Паратова (UKR) A 52.43 91 94 94 91 105 108 108 108 199
6   Русмерис Вилар (COL) A 52.59 87 87 90 87 105 109 112 109 196
7   Александра Клејновска (POL) A 52.67 83 84 86 84 108 112 113 112 196
8   Нгјуен Ти Туј (VIE) Б 52.23 80 84 85 85 110 110 115 110 195
9   Ју Вели (HKG) Б 52.95 86 86 90 90 105 110 110 105 195
10   Инмара Хенрикез (VEN) Б 52.84 78 81 81 81 107 110 113 113 194
11   Јулија Роде (GER) Б 52.45 83 85 87 85 105 108 110 108 193
12   Јоана Лочовска (POL) A 52.57 84 87 87 84 104 107 110 107 191
13   Канае Јаги (JPN) Б 52.36 82 82 85 82 105 109 109 109 191
14   Дика Тоуа (PNG) Б 52.48 75 79 79 79 95 100 100 95 174
15   Хелена Вонг (SIN) Б 52.31 55 59 61 61 67 71 73 73 134
  Ајлен Дашделен (TUR) A 52.91 91 91 91 91 124 129 DNF
  Јудеркуи Контрерас (DOM) A 52.95 94 94 94 DNF
  Жоа Јун (CHN) Б 52.80 95 95 95 DNF

НаводиУреди