Кревање тегови на Летните олимписки игри 2012 — до 69 кг за жени

Olympic flag.svg
Кревање тегови на
Летните олимписки игри
2012

Weightlifting pictogram.svg
Мажи Жени
  56 кг     48 кг  
62 кг 53 кг
69 кг 58 кг
77 кг 63 кг
85 кг 69 кг
94 кг 75 кг
105 кг +75 кг
+105 кг

Натпреварувањето во кревање тегови во категорија до 58 кг во женска конкуренција на Летните олимписки игри 2012 се одржа на 1 август во Ексел Центарот во Лондон.[1]

Учествувале вкупно 15 натпреварувачки од 14 држави.[2]

Формат на натпреварувањеУреди

Секоја дисциплина во овој спорт се состои од два дела.

Во првиот дел тегот се крева во еден потег од земјата до над глава, а во другиот дел, најчесто со поголеми тежини, тегот се крева до над колена со еден потег при што кревачот најчесто се спушта на колена да би си олеснил себеси, а потоа повторно крева на рамења, повторно спуштајќи се кон земјата и практично го крева тегот со помош на нозете, и на крајот во вис, повторно со помош на нозете.

Секој натпреварувач има по три обиди во двата начини на кревање. [3]

РаспоредУреди

Сите саатници се по Британско летно време (UTC+1)

Датум Време Рунда
Среда, 1 август 2012 12:30 Финале

РезултатиУреди

Место Натпреварувач Група Тежина Еден потег (кг) Постепено (кг) Вкупно
1 2 3 Резултат 1 2 3 Резултат
    Рим Јонг Сим (PRK) A 68.22 111 115 117 115 142 146 146 146 261
    Роксана Кокош (ROU) A 68.00 108 111 113 113 138 143 146 143 256
    Марина Шерманкова (BLR) A 68.21 108 113 117 113 135 140 143 143 256
4   Џина Сазанаветс (BLR) A 68.49 108 113 115 115 136 136 141 141 256
5   Ана Нурмухамбетова (KAZ) A 68.71 110 115 117 115 136 140 140 136 251
6   Убалдина Валојес (COL) A 68.98 108 111 113 111 130 135 135 135 246
7   Хуанг Ших-хсу (TPE) A 68.45 110 115 115 110 130 130 131 131 241
8   Марија-Ева Беаухемин (CAN) Б 68.92 100 100 104 104 130 134 135 135 239
9   Есмат Мансур (EGY) A 68.42 105 105 108 105 130 130 134 130 235
10   Гада Хасин (TUN) Б 68.64 97 101 102 102 115 120 125 120 222
11   Роза Тенорио (ECU) Б 68.72 95 95 100 95 115 115 120 115 210
12   Наташа Пердуе (GBR) Б 67.98 92 92 95 92 113 113 205
13   Мерси Обиеро (KEN) Б 67.85 72 76 76 76 100 105 111 105 181
  Мелина Далужијан (ARM) A 68.65 111 115 115 111 140 140 142 DNF
  Мун Ју-Ра (KOR) Б 68.56 102 102 102 DNF

НаводиУреди