Кревање тегови на Летните олимписки игри 2012 — до 105 кг за мажи

Olympic rings without rims.svg
Кревање тегови на
Летните олимписки игри
2012

Weightlifting pictogram.svg
Мажи Жени
  56 кг     48 кг  
62 кг 53 кг
69 кг 58 кг
77 кг 63 кг
85 кг 69 кг
94 кг 75 кг
105 кг +75 кг
+105 кг

Натпреварувањето во кревање тегови во категорија до 105 кг во машка конкуренција на Летните олимписки игри 2012 се одржа на 6 август во Ексел Центарот во Лондон. [1]

Учествувале вкупно 17 натпреварувачки од 14 држави.[2]

Формат на натпреварувањеУреди

Секоја дисциплина во овој спорт се состои од два дела.

Во првиот дел тегот се крева во еден потег од земјата до над глава, а во другиот дел, најчесто со поголеми тежини, тегот се крева до над колена со еден потег при што кревачот најчесто се спушта на колена да би си олеснил себеси, а потоа повторно крева на рамења, повторно спуштајќи се кон земјата и практично го крева тегот со помош на нозете, и на крајот во вис, повторно со помош на нозете.

Секој натпреварувач има по три обиди во двата начини на кревање. [3]

РаспоредУреди

Сите саатници се по Британско летно време (UTC+01:00)

Датум Време Рунда
6 август 2012 15:30 Група Б
19:00 Група А

РекордиУреди

Пред натпреварувањето светските и олимписките рекорди беа:

Светски рекорд Еден потег   Андреј Арамнау (BLR) 200 кг Пекинг, Кина 18 август 2008
Постепено   Давид Беџханјан (RUS) 238 кг Белгород, Русија 17 декември 2011
Вкупно   Андреј Арамнау (BLR) 436 кг Пекинг, Кина 18 август 2008
Олимписки рекорд Еден потег   Андреј Арамнау (BLR) 200 kg Пекинг, Кина 18 август 2008
Постепено   Андреј Арамнау (BLR) 236 кг Пекинг, Кина 18 август 2008
Вкупно   Андреј Арамнау (BLR) 436 кг Пекинг, Кина 18 август 2008

РезултатиУреди

Место Натпреварувач Група Тежина Еден потег (кг) Постепено (кг) Вкупно
1 2 3 Резултат 1 2 3 Резултат
    Олексиј Торохитиј (UKR) A 104.31 185 190 190 185 222 226 227 227 412
    Наваб Насиршалал (IRI) A 104.41 183 183 184 184 222 227 229 227 411
    Бартоломеј Бонк (POL) A 104.01 185 188 190 190 219 220 225 220 410
4   Руслан Нурудинов (UZB) A 102.04 184 188 190 184 220 226 226 220 404
5   Иван Ефремов (UZB) A 103.83 175 179 183 183 213 218 225 218 401
6   Ахед Јуџили (SYR) A 104.98 172 180 184 180 215 218 225 218 398
7   Артурс Плешникс (LAT) Б 103.69 167 171 175 175 208 215 225 215 390
8   Јорге Аројо (ECU) Б 103.96 175 180 185 185 200 200 208 200 385
9   Јурген Шпис (GER) Б 104.45 167 172 175 172 197 202 214 202 374
10   Сергиј Тагиров (UKR) Б 104.72 166 171 174 174 200 207 208 200 374
11   Мартин Тешовиќ (SVK) Б 104.19 162 167 170 167 190 196 196 196 363
12   Александар Заичиков (KAZ) Б 94.74 155 165 165 155 195 201 205 205 360
13   Хорхе Гарсија (CHI) Б 104.41 150 150 161 150 191 191 191 191 341
14   Валид Бидани (ALG) Б 101.45 160 160 165 160 180 180 180 180 340
  Џиа Мачвариани (GEO) A 103.86 185 185 185 185 220 220 225
  Ким Хва-Сеунг (KOR) A 104.55 178 178 178
  Марсин Долега (POL) A 104.01 190 190 190

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди