Во старогрчката митологија, Коеј /ˈsəs/ (старогрчки: Κοῖος, Којос, "прашање") бил еден од Титаните, џиновските синови и ќерки на Уран (Небото) и Геја (Земјата). Негов еквивалент во латинската поезија—иако слабо се појавува во римската митологија[1]—бил Полиј,[2] олицетворение на небесната оска околу која се врти рајот.

Коеј или Којос
Член на Титаните
Бог на интелектот, оска на рајот околу која се вртат соѕвездијата и веројатно на рајските пророштва
ЖивеалиштеТартар
БиткиТитаномахија
СопружникФеба
РодителиУран и Геја
Браќа/сестри
ДецаЛето, Астерија, Лелант
Римски панданPolus

Митологија уреди

Како повеќето Титани, Коеј немал активна улога во старогрчката религија - се појавува само во списокот на Титани[3]—ама првенствено бил значаен за неговото поколение Со неговата сестра, "блескавата" Феба, Коеј ги добил децата Лето[4] и Астерија.[5] Иако не е експлицитно објаснето, Лелант се кажува како син на Коеј. Лето со Зевс (синот на титаните Крон и Реја) ги зачнала и ги родила Артемида и Аполон.

Ако се знае дека Феба ја симболизира пророчката мудрост а Коеј ја претставува разумната интелигенција, двајцата заедно можеби го сочинувале целото знаење во космосот. Заедно со другите Титани, Коеј бил победен за време на Титаномахијата од страна на Зевс и потоа фрлен во Тартар. Затворен во Тартар, Коеј полудел и ги скинал синџирите сакајќи да побегне од подземјето, но бил запрен во намерата од страна на Кербер.[6]

Наводи уреди

  1. Ovid in Metamorphoses (VI.185) alludes to Coeus' obscure nature: "Latona, that Titaness whom Coeus sired, whoever he may be." (nescio quoque audete satam Titanida Coeo): M. L. West, in "Hesiod's Titans" (The Journal of Hellenic Studies 105 [1985:174–175]) remarks that Phoibe's "consort Koios is an even more obscure quantity. Perhaps he too had originally to with Delphic divination", and he suspects that Phoebe, Koios and Themis were Delphic additions to the list of Titanes, drawn from various archaic sources.
  2. Specifically in the surviving epitome of Hyginus' Preface to the Fabulae; the name of Coeus is repeated in the list of Gigantes.
  3. Such as Hesiod, Theogony 133; Pseudo-Apollodorus, Bibliotheke 1.2–1.3; Diodorus Siculus, 5.66.1.
  4. Homeric Hymn to Delian Apollo, 61; in the Orphic Hymn to Leto she is Leto Koiantes, "Leto, daughter of Koios".
  5. Hesiod, Theogony 404 ff; Pseudo-Apollodorus, Bibliotheke 1.8.
  6. Valerius Flaccus, "Argonautica" 3. 224 ff