Кенозоикот (од грчките зборови kainos = ново, зоолошка = живот) е геолошка ера која започна пред околу 65 милиони години и трае до денес. Мезозојската - кенозојската граница била обележана со масовни кредно-терцијарни изумирања, што го означи крајот на постоењето на диносаурусите кои „владееле“ со Земјата за време на Мезозоикот.

Поделба

уреди

Кенозоикот е поделен на три периоди: палеоген, неоген и квартар.

Долго време Кенозоикот бил поделен на два периода наречена терцијар (од палеоценот до плиоценот) и кваторијалот (плеистоценот и холоценот). После тоа, поделбата била направена на палеоген, неоген и квартар, а неодамна се појавува контроверзии меѓу научниците дека кваторијалот е класифициран како неоген и дека старата поделба не се користи. Палеогенот ги вклучува палеоценот, еоценот и олигоценот. Неогенот ги вклучува миоценот, плиоценот, плеистоценот и холоценот.

Живот во кенозојската ера

уреди

Шумите делумно ги заменуваат ливадите, климата се менува и се формираат континенти. По изумирањето на диносаурусите, се развиваат разни видови цицачи, кои живеат на сите области, вклучително и морето. Птиците, исто така, еволуираа доста во кензоикот. Кенозоикот може да се нарече и ера на саваните, како и меѓузависни скриеносеменци и инсекти. Конечно во кенозоикот се појавува човекот. Кенозоикот се нарекува и доба на цицачите.

Распоред на копното и морето

уреди

Геолошки гледано, Кенозоикот било времето кога континентите се поместуваат од нивните тогашни позиции и го формираа денешниот распоред. Австралија-Нова Гвинеја се разделува од Гондвана која се движела кон север и на крајот станала Југоисточна Азија; Антарктикот се префрлил на сегашната позиција околу Јужниот Пол; Атлантскиот Океан се проширил, а кон крајот на ерата, Јужна Америка се споила со Северна Америка.

Литература

уреди
  • British Caenozoic Fossils, 1975, The Natural History Museum, London.

Поврзано

уреди
Претходно: протерозоик 542 мг - фанерозоик - денес
542 мг - палеозоик - 251 мг 251 мг - мезозоик - 65 мг 65 мг - кенозоик - денес
камбриум ордовик силур девон карбон перм тријас јура креда палеоген неоген квартар

Надворешни врски

уреди