Силур
пред 443.4–419.2 мил. години
Среден удел на атмосферски O2 низ раздобјето ~ 14 %[1][2]
(70 % од денешниот
Среден удел на атмосферски CO2 низ раздобјето ~ 4500 [3]
(16 пати прединдустриското ниво)
Средна површинска температура низ раздобјето ~ 17 °C[4]
(3 °C над денешната)
Морско ниво (над денешното) Околу 180m, со краткотрајни негативни екскурзии[5]
Предлошка:Силур graphical timeline

Силургеолошки период и систем од развитокот на Земјата кој опфаќа 24,6 милиони години, од крајот на периодот ордовик пред 443,8 милиони години до почетокот на девонскиот период пред 419,2 милиони години. Како и со другите геолошки период карпите кои го дефинираат почетокот и крајот на периодот се добро идентификувани, но точните датуми се несигурни за неколку милиони години. Основата на силурскиот период е поставена од серија големи настани на изумирање на ордовикско-силурските настани кога 60% од морските видови биле збришани. Значаен пресврт на еволуцијата за време на силурот била диверзификацијата на рибите со вилица и коскени риби. Повеќеклеточниот живот, исто така, почнал да се појавува на копно во форма на мали, бриофитни и васкуларни растенија кои се зголемиле покрај езерата, потоците и крајбрежјата, а копнените членконоги, исто така, најпрвин се најдени на копно за време на силур. Сепак, копнениот живот во голема мера нема да се прошири и да влијае на животната средина сѐ до периодот на девонот.

  1. Податотека:Sauerstoffgehalt-1000mj.svg
  2. Податотека:OxygenLevel-1000ma.svg
  3. Податотека:Phanerozoic Carbon Dioxide.png
  4. Податотека:All palaeotemps.png
  5. Haq, B. U.; Schutter, SR (2008). „A Chronology of Paleozoic Sea-Level Changes“. Science. 322 (5898): 64–68. Bibcode:2008Sci...322...64H. doi:10.1126/science.1161648. PMID 18832639.