Квалификации за европското првенство во кошарка 2009

Квалификациите за европското првенство во кошарка се одржуваат во септмеври. Европското првенство ќе се одвива во Полска и на него севкупно учествуваат 16 екипи.

Квалификувани уреди

Квалификувана како домаќин:

Квалификувани преку Олимписките игри во Пекинг 2008

Квалификувани преку квалификации за Олимписки игри во Пекинг 2008

Квалификувани преку квалификации за европско првенство во кошарка 2009

Квалификациски турнир уреди

Квалификациите се одржуваат од 20 август до 20 септември. Има четири групи, од кои една група има пет тима а преостанатите групи по четири тима. Првиот од групите и најдобрите три второпласирани екипи обезбедуваат директно учество на европското првенство. Од останатите екипи, најдобрите шест учествуваат на додатен турнир на кој ќе се добие последниот патник на европското првенство. Последните четири тима ќе играат во турнир за опстанок во А дивизијата.

Групи и резултати уреди

Група A Група B Група C група D

  Италија
  Србија
  Бугарија
  Унгарија
  Финска

  Македонија
  Естонија
  Латвија
  Португалија

  Украина
  Турција
  Франција
  Белгија

  Израел
  Чешка
  Босна и Херцеговина
  Обединето Кралство

Група A уреди

Квалификувани директно
Квалификувани за додатен турнир
Квалификувани за турнир за опстанок во А дивизија
Тим Бодови Поб Пор ПП ПП Раз
  Србија 15 7 1 663 524 +139
  Бугарија 12 4 4 670 639 +31
  Италија 12 4 4 574 590 -16
  Финска 11 3 5 613 655 -42
  Унгарија 10 2 6 552 664 -112
20 август 2008.
  Италија 64 - 78   Србија
  Бугарија 89 - 71   Унгарија
23 август 2008.
  Финска' 68 - 90   Бугарија
  Унгарија 68 - 64   Италија
27 август 2008.
  Италија 88 - 80   Финска
  Србија 94 - 60   Унгарија
30 август 2008.
  Бугарија 81 - 80   Италија
  Финска 80 - 77   Србија
3 септември 2008.
  Унгарија 64 - 79   Финска
  Србија 74 - 64   Бугарија
6 септември 2008.
  Србија 72 - 52   Италија
  Унгарија 87 - 86   Бугарија
10 септември 2008.
  Бугарија 102 - 90   Финска
  Италија 75 - 68   Унгарија
13 септември 2008.
  Унгарија 61 - 89 {СРБ}}
  Финска' 62 - 69   Италија
17 септември 2008.
  Србија 92 - 66   Финска
  Италија 82 - 81   Бугарија
20 септември 2008.
  Бугарија 77–87   Србија
  Финска 88–73   Унгарија

Група B уреди

Квалификувани директно
Квалификувани за додатен турнир
Квалификувани за турнир за опстанок во А дивизија
Тим Бодови Поб Пор ПП ПП Раз
  Македонија 10 4 2 495 443 +52
  Латвија 10 4 2 492 446 +46
  Португалија 9 2 3 395 460 -65
  Естонија 6 1 4 434 467 -33
3 септември 2008.
  Латвија 83 - 82   Македонија
  Португалија 70 - 79   Естонија
6 септември 2008.
  Естонија 81 - 88   Латвија
  Македонија 85 - 48   Португалија
10 септември 2008.
  Естонија 78 - 90   Македонија
  Латвија 79 - 43   Португалија
13 септември 2008.
  Естонија 54 - 60   Португалија
  Македонија 80 - 78   Латвија
17 септември 2008.
  Латвија 72 - 67   Естонија
  Португалија 81 - 71   Македонија
20 септември 2008.
  Португалија 93 - 92   Латвија
  Македонија 87 - 75   Естонија

Група C уреди

Квалификувани директно
Квалификувани за додатен турнир
Квалификувани за турнир за опстанок во А дивизија
Тим Бодови Поб Пор ПП ПП Раз
  Турција 12 6 0 487 407 +80
  Франција 9 3 3 460 446 +14
  Белгија 8 2 4 403 430 -27
  Украина 7 1 5 417 484 -67
3 септември 2008.
  Турција 86 - 73   Украина
  Франција 82 - 63   Белгија
6 септември 2008.
  Белгија 63 - 78   Турција
  Украина 78 - 77   Франција
10 септември 2008.
  Турција 77 - 65   Франција
  Белгија 72 - 61   Украина
13 септември 2008.
  Украина 64 - 86   Турција
  Белгија 65 - 71   Франција
17 септември 2008.
  Франција 87 - 83   Украина
  Турција 80 - 64   Белгија
20 септември 2008.
  Украина 58–76   Белгија
  Франција 78–80   Турција

Група D уреди

Квалификувани директно
Квалификувани за додатен турнир
Квалификувани за турнир за опстанок во А дивизија
Тим Бодови Поб Пор ПП ПП Раз
  Обединето Кралство 10 4 2 504 482 +22
  Израел 9 3 3 515 491 -24
  Босна и Херцеговина 9 3 3 465 470 -5
  Чешка 8 2 4 432 473 -41
3 септември 2008.
  Чешка 70 - 56   Босна и Херцеговина
  Израел 102 - 92   Обединето Кралство
6 септември 2008.
  Обединето Кралство 77 - 71   Чешка
  Босна и Херцеговина 87 - 68   Израел
10 септември 2008.
  Чешка 91 - 70   Израел
  Обединето Кралство 82 - 74   Босна и Херцеговина
13 септември 2008.
  Босна и Херцеговина 95 - 79   Чешка
  Обединето Кралство 96 - 86   Израел
17 септември 2008.
  Чешка 63 - 67   Обединето Кралство
  Израел 88 - 74   Босна и Херцеговина
20 септември 2008.
  Израел 98–61   Чешка
  Босна и Херцеговина 89–80   Обединето Кралство

Додатен турнир уреди

Турнир за опстанок во А дивизија уреди

Тим Бодови Победи Порази ПП ПП Раз
  Чешка 0 0 0 0 0 0
  Естонија 0 0 0 0 0 0
  Унгарија 0 0 0 0 0 0
  Украина 0 0 0 0 0 0

Надворешни врски уреди