Европско првенство во кошарка 2009

Европското првенство во кошарка во 2009 година беше 36. континенталното првенство, кое по вторпат се одржа во Полска.

Собиралишта

уреди

Турнирот ќе се игра во седум града, односно во седум различни спортски сали во Полска.[1]

Гдањск Познањ Варшава Вроцлав
Арена Оливија
Капацитет: 5,500
Хала арена
Капацитет: 5,500
Арена Торвар
Капацитет: 5,000
Сентениал арена
Капацитет: 7,000
       
Бидгошч Лоѓ Катовице
Лучничка арена
Capacity: 8,000
Арена Лоѓ
Capacity: 11,500
Арена Сподек
Capacity: 11,500
     

Квалификувани тимови

уреди
 
Земји за Евробаскетот
 
Квалификувани 15 земји за Евробаскетот
Земја Квалификувана како Датум кога квалификацијата е постигната
  Полска како домаќин 28 ноември 2004[2]
  Русија Први на Европско првенство во кошарка 2007 13 септември 2007
  Шпанија Втори на Европско првенство во кошарка 2007 13 септември 2007
  Литванија Трети на Европско првенство во кошарка 2007 14 септември 2007
  Грција Четврти на Европско првенство во кошарка 2007 14 септември 2007
  Германија Пети на Европско првенство во кошарка 2007 15 септември 2007
  Хрватска Шести на Европско првенство во кошарка 2007 15 септември 2007
  Словенија Седми на Европско првенство во кошарка 2007 16 септември 2007
  Србија Група A; Први во група 17 септември 2007
  Македонија Група B Први во група 20 септември 2008
  Турција Група C Први во група 17 септември 2008
  Обединето Кралство Група D Први во група 17 септември 2008
  Латвија Best group runner-up in qualifying round 20 септември 2008
  Израел 2nd best group runner-up in qualifying round 17 септември 2008
  Бугарија 3rd best group runner-up in qualifying round 20 септември 2008
  Франција Additional qualifying round winner 30 август 2009

Квалификации

уреди
Група A Група B Група C Група D

  Италија
  Србија
  Бугарија
  Унгарија
  Финска

  Македонија
  Естонија
  Латвија
  Португалија

  Украина
  Турција
  Франција
  Белгија

  Израел
  Чешка
  Босна и Херцеговина
  Обединето Кралство

Резултати

уреди

Групи

уреди

Група A

уреди
Тим Одиг. Поб. Пор. ДК ПК КР Бодови
  Грција 3 3 0 268 202 +66 6
  Хрватска 3 2 1 235 226 +9 5
  Македонија 3 1 2 207 246 -39 4
  Израел 3 0 3 238 274 -36 3
7 септември
16:30
Извештај   Македонија 54 – 86   Грција    Хала Арена, Познањ
Гледачи: 1,900
Судии: Иво ДОлинек (ЧЕШ), Илија Белошевиќ (СРБ), Јакуб Замојски (ПОЛ)
Четвртини: 13–28, 15–24, 9–17, 17–17
Пое: Мејси 12
Ско: Гечевски 6
Дод: Стефанов 4
Пое: Спанулис 17
Ско: Бурусис 8
Дод: Калатес 5
7 септември
19:15
Извештај   Хрватска 86 – 79   Израел    Хала Арена, Познањ
Гледачи: 1,600
Судии: Даниел Хиерезуело (ШПА), Зоран Шутуловиќ (ЦГ), Димитар Гологанов (БУГ)
Пое: Вујчиќ 21
Ско: Касун, Планиниќ 7
Дод: Планиниќ 3
Пое: Елијаху 31
Ско: Елијаху 6
Дод: Халперин 4
8 септември
16:30
Извештај   Израел 79 – 82   Македонија    Хала Арена, Познањ
Гледачи: 1,600
Судии: Илија Белошевиќ (СРБ), Даниел Хиерецуело (ШПА), Матеј Болтауцер (СЛО)
Четвртини: 19-17, 20-23, 16-20, 24-22
Пое: Бурнштејн 25
Ско: Мекел 7
Дод: Бурнштејн, Елијаху 4
Пое: Антиќ 19
Ско: Стефанов 8
Дод: Стефанов 4
8 септември
19:15
Извештај   Грција 76 – 68   Хрватска    Хала Арена, Познањ
Судии: Зоран Шутуловиќ (ЦГ), Иво Долинек (ЧЕШ), Димитар Гологанов (БУГ)
Четвртини: 20-15, 32-16, 13-16, 11-21
Пое: Бурусис 19
Ско: Бурусис 8
Дод: Спанулис 3
Пое: Укиќ 15
Ско: Баниќ 7
Дод: Планиниќ 5
9 септември
16:30
Извештај   Македонија 71 – 81   Хрватска    Хала Арена, Познањ
Судии: Иво Долинек (ЧЕШ), Даниел Хиерецуело (ШПА), Матеј Болтауцер (СЛО)
Четвртини: 26-20, 22-14, 13-22, 10-25
Пое: Стефанов, Соколов, Мејси 12
Ско: Антиќ, Мејси 10
Дод: Стефанов 5
Пое: Вујчиќ 12
Ско: Рожиќ 6
Дод: Планиниќ 7
9 септември
19:15
Извештај   Израел 80 – 106   Грција    Хала Арена, Познањ
Судии: Илија Белошевиќ (СРБ), Зоран Шутуловиќ (ЦГ), Јакуб Замојски (ПОЛ)
Четвртини: 25–31, 17–25, 23–23, 15–27
Пое: Елијаху 21
Ско: Грин, Елијаху 8
Дод: Елијаху 4
Пое: Спанулис 18
Ско: Куфос 8
Дод: Спанулис 5

Група B

уреди
Тим Одиг. Поб. Пор. ДК ПК КР Бодови
  Франција 3 3 0 199 180 +19 6
  Русија 3 1 2 218 213 +5 4
  Германија 3 1 2 203 211 -8 4
  Латвија 3 1 2 187 203 -16 4
7 септември
16:30
Извештај   Русија 81 – 68   Латвија    Хала Оливија, Гдањск
Гледачи: 4,000
Судии: Хуан Артега (ШПА), Роџер Харисон (АНГ), Дамир Јавор (СЛО)
Четвртини: 28–21, 11–15, 19–16, 23–16
Пое: МекКарти 24
Ско: МекКарти 9
Дод: Моња 5
Пое: Камбала 22
Ско: Бједринс 6
Дод: Валтерс 5
7 септември
19:15
Извештај   Франција 70 – 65   Германија    Хала Оливија, Гдањск
Гледачи: 3,000
Судии: Миливоје Јовчич (СРБ), Марек Цмикиевич (ПОЛ), Енгин Кенерман (ТУР)
Четвртини: 14–17, 19–20, 17–11, 20-17
Пое: Паркер 19
Ско: Рони Туриаф 14
Дод: Parker 4
Пое: Шулце 13
Ско: Фемерлинг 8
Дод: Hamann 5
8 септември
16:30
Извештај   Германија 76 – 73   Русија    Хала Оливија, Гдањск
Гледачи: 3,000
Судии: Миливоје Јовчиќ (СРБ), Дамир Јавор (СЛО), Енгин Кенерман (ТУР)
Четвртини: 26-12, 19-19, 15-19, 16-23
Пое: Јагла 19
Ско: Јагла 11
Дод: Хаман, Шафарцик 4
Пое: МекКарти, Понкрашов 12
Ско: МекКарти 6
Дод: Биков 3
8 септември
19:15
Извештај   Латвија 51 – 60   Франција    Хала Оливија, Гдањск
Гледачи: 4,700
Судии: Хуан Артеага (ШПА), Марек Цмикиевич (ПОЛ), Томас Јасевичиус (ЛИТ)
Четвртини: 8-13, 13-3, 16-25, 14-19
Пое: Камбала 18
Ско: Бједринс 20
Дод: Валтерс 3
Пое: Паркер 22
Ско: Батум 8
Дод: Диао 5
9 септември
16:30
Извештај   Русија 64 – 69   Франција    Хала Оливија, Гдањск
Гледачи: 3,000
Судии: Хуан Артеага (ШПА), Миливоје Јовчиќ (СРБ), Роџер Харисон (АНГ)
Четвртини: 17-15, 18-19, 16-18, 13-17
Пое: МекКарти 13
Ско: Мозгов 5
Дод: Понкрашов 8
Пое: Диао 19
Ско: Туриаф 14
Дод: Диао 7
9 септември
19:15
Извештај   Германија 62 – 68   Латвија    Хала Оливија, Гдањск
Гледачи: 4,000
Судии: Марек Цмикиевич (ПОЛ), Томас Јасевичиус (ЛИТ), Дамир Јавор (СЛО)
Четвртини: 13–14, 16–23, 13–14, 20–17
Пое: Демонд Грин 16
Ско: Јагла 7
Дод: Шафарцик 5
Пое: Јаниченокс 14
Ско: Бједринс 9
Дод: Хелманис 5

Група C

уреди
Тим Одиг. Поб. Пор. ДК ПК КР Бодови
  Словенија 3 2 1 236 218 +18 5
  Србија 3 2 1 212 196 +16 5
  Шпанија 3 2 1 231 226 +5 5
  Обединето Кралство 3 0 3 194 233 -39 3
7 септември
18:15
Извештај   Обединето Кралство 59 – 72   Словенија    Арена Торвар, Варшава
Гледачи: 3,054
Судии: Лазарос Вореадис (ГРЕ), Давид Шамбон (ФРА), Борис Рижик (УКР)
Четвртини: 15–27, 20–10, 12–14, 12–21
Пое: Менса-Бонсу 18
Ско: Менса-Бонсу 6
Дод: Архибалд 5
Пое: Е. Лорбек 19
Ско: Нахбар, Лакович 6
Дод: Лакович 6
7 септември
21:00
Извештај   Србија 66 – 57   Шпанија    Арена Торвар, Варшава
Гледачи: 3,600
Судии: Ромуалдас Бразаускас (ЛИТ), Роберт Лотермозер (ГЕР), Олег Латисевс (ЛАТ)
Четвртини: 15–12, 23–11, 18–14, 10–20
Пое: Крстиќ 17
Ско: Величковиќ 8
Дод: Теодосиќ 3
Пое: Наваро 14
Ско: М. Гасол 9
Дод: Лопес, Рубио 3
8 септември
18:15
Извештај   Словенија 80 – 69   Србија    Арена Торвар, Варшава
Гледачи: 4,208
Судии: Ромуалдас Бразаускас (ЛИТ), Лазарос Вореадис (ГРЦ), Сергеј Михајлов (РУС)
Четвртини: 22–15, 17–14, 21-15, 20-25
Пое: Нахбар 17
Ско: Нахбар 9
Дод: Е. Лорбек 4
Пое: Теодосиќ 14
Ско: Тепиќ, Бјелица 5
Дод: Теодосиќ 6
8 септември
21:00
Извештај   Шпанија 84 – 76   Обединето Кралство    Арена Торвар, Варшава
Гледачи: 2,300
Судии: Роберт Лотермозер (ГЕР), Давид Шамбон (ФРА), Борис Рижик (УКР)
Четвртини: 25-15, 19-20, 22-21, 18-20
Пое: П. Гасол 27
Ско: П. Гасол 11
Дод: Рубио 6
Пое: Харт 15
Ско: Харт 8
Дод: Харт 3
9 септември
18:15
Извештај   Шпанија 90 – 84   Словенија Пдж  Арена Торвар, Варшава
Гледачи: 3,471
Судии: Ромуалдас Бразаускас (ЛИТ), Давид Шамбон (ФРА), Олегс Латисевс (ЛАТ)
Четвртини: 18–20, 25–15, 19–14, 16–29Пдж: 12–6
Пое: Наваро 21
Ско: П. Гасол 9
Дод: тројца изедначени со 3
Пое: Драгиќ 19
Ско: Е. Лорбек 10
Дод: Лакович 3
9 септември
21:00
Извештај   Обединето Кралство 59 – 77   Србија    Арена Торвар, Варшава
Гледачи: 1,863
Судии: Лазарос Вореадис (ГРЦ)), Роберт Лотермозер (ГЕР), Сергеј Михајов (РУС)
Четвртини: 12–21, 17–18, 15–19, 15–19
Пое: Рејнкинг 21
Ско: Архинбалд 7
Дод: Саливен 3
Пое: Крстиќ, Тепиќ 17
Ско: Бјелица 8
Дод: Теодосиќ 4

Група D

уреди
Тим Одиг. Поб. Пор. ДК ПК КР Бодови
  Турција 3 3 0 265 211 +54 6
  Полска 3 2 1 245 240 +5 5
  Литванија 3 1 2 235 239 -4 4
  Бугарија 3 0 3 213 268 -55 3
7 септември
18:15
Извештај   Полска 90 – 78   Бугарија    Сентениал арена, Вроцлав
Гледачи: 7,000
Судии: Шмуел Бахар (ИЗР), Христос Христодулу (ГРЦ), Адемир Зураповиќ (БиХ)
Четвртини: 32–21, 20–16, 23–21, 15–20
Пое: Логан 23
Ско: Гортат 10
Дод: Логан 9
Пое: Роуленд 20
Ско: Евтимов 10
Дод: Стојков, Виденов 3
7 септември
21:15
Извештај   Турција 84 – 76   Литванија    Сентениал арена, Вроцлав
Гледачи: 7,000
Судии: Сретен Радовиќ (ХРВ), Герино Черебух (ИТА), Фернандо Роха (ПОР)
Четвртини: 19–22, 20–17, 24–19, 21–18
Пое: Туркоглу 19
Ско: Иљасова 6
Дод: Туркоглу, Арслан 3
Пое: Петравичиус 21
Ско: Лавринович, Клеиза 4
Дод: Делининкаитис 3
8 септември
18:15
Иавештај   Литванија 75 – 86   Полска    Сентениал арена, Вроцлав
Гледачи: 7,000
Судии: Хрситос Христодулу (ГРЦ), Сретен Радовиќ (ХРВ), АЛександар Милојевиќ (МКД)
Четвртини: 23-25, 9-17, 18-18, 25-26
Пое: Јасаитис 21
Ско: Клеиза 7
Дод: Јомантас 5
Пое: Лампе 22
Ско: Гортат 17
Дод: Шубарга 8
8 септември
21:15
Извештај   Бугарија 66 – 94   Турција    Сентениал арена, Вроцлав
Гледачи: 2,600
Судии: Герино Черебух (ИТА), Шмуел Бахар (ИЗР), Фернандо Роха (ПОР)
Четвртини: 15–24, 13–29, 24–19, 14–22
Пое: Роуленд 15
Ско: Стојков 6
Дод: Роуленд 4
Пое: Арслан 17
Ско: Саваш, Иљасова, Асик 7
Дод: Тунчери 7
9 септември
21:15
Извештај   Полска 69 – 87   Турција    Сентениал арена, Вроцлав
Гледачи: 7,000
Судии: Шмуел Бахар (ИЗР), Сретен Радовиќ (ХРВ), АЛександар Милојевиќ (МКД)
Четвртини: 17–24, 17–21, 21–21, 14–21
Пое: Гортат 21
Ско: Лампе, Гортат 7
Дод: Логан 4
Пое: Ашик 22
Ско: Туркоглу, Иљасова, Ашик 8
Дод: Тунџери 4
9 септември
21:15
Извештај   Литванија 84 – 69   Бугарија    Сентениал арена, Вроцлав
Гледачи: 3,700
Судии: Христос Христодулу (ГРЦ), Герино Чребух (ИТА), Адемир Зупаровиќ (БиХ)
Четвртини: 25–22, 16–19, 16–15, 27–13
Пое: К. Лавринович 16
Ско: Петравичиус 8
Дод: К. Лавринович, Јомантас 4
Пое: Роуленд 18
Ско: Евтимов 13
Дод: Роуленд 3

Квалификациски рунди

уреди

Група E

уреди
Тим Одиг. Поб. Пор. ДК ПК КР Бодови Двобој
  Франција 5 5 0 380 334 +46 10
  Русија 5 3 2 338 338 0 8 1–0
  Грција 5 3 2 380 337 +43 8 0–1
  Хрватска 5 2 3 357 364 -7 7
  Македонија 5 1 4 337 396 -59 6 1–0
  Германија 5 1 4 360 383 -23 6 0–1
11 септември
15:45
Извештај   Русија 62 – 59   Хрватска    Спортска сала Лужничка, Бидгошч
Гледачи: 1,500
Судии: Илија Белошевиќ (СРБ), Марек Цмикиевич (ПОЛ), Матеј Болтаузер (СЛО)
Четвртини: 16–16, 12–10, 14–16, 20–17
Пое: Мозгов 18
Ско: Мозгов 8
Дод: Биков 7
Пое: Касун 13
Ско: Баниќ 7
Дод: Вујчиќ, Укиќ, Планиниќ 3
11 септември
18:15
Извештај   Германија 76 – 84   Грција    Спортска сала Лужничка, Бидгошч
Гледачи: 2,000
Судии: Хуан АРтега (ШПА), Миливоје Јовчиќ (СРБ), ДИмитар Гологанов (БУГ)
Четвртини: 19–25, 14–16, 17–20, 26–23
Пое: Шафарцик 23
Ско: Јагла 7
Дод: Хаман, Шафарцик 3
Пое: Спанулис 20
Ско: Перпероглу 5
Дод: Спанулис 7
11 септември
21:00
Извештај   Франција 83 – 57   Македонија    Спортска сала Лужничка, Бидгошч
Гледачи: 2,000
Судии: Ромуалдас Бразаускас (ЛИТ), Дамир Јавор (СЛО), Енгин Кенерман (ТУР)
Четвртини: 24–9, 25–9, 18–17, 16–22
Пое: Пјетрус, Коло 14
Ско: Траоре 6
Дод: Диао 4
Пое: Гечевски, Соколов, Мејси 9
Ско: Самарџиски 8
Дод: В. Стефанов, Гечевски, Мираковски, Р. Стефанив, Антиќ, Самарџиски, Мејси 1
September 13
15:45
Извештај   Македонија 86 – 75   Германија    Спортска сала Лужничка, Бидгошч
Гледачи: 2.500
Судии: Даниел Хиерезуело (ШПА), Томас Јасевичиус (ЛИТ), Матеј Болтауцер (СЛО)
Четвртини: 18–14, 18–22, 26–14, 24–25
Пое: Стефанов 25
Ско: Гечевски, Антиќ 6
Дод: Мираковски 3
Пое: Штајнгер 14
Ско: Шулце 7
Дод: Шафарцик 5
13 септември
18:15
Извештај   Грција 65 – 68   Русија    Спортска сала Лужничка, Бидгошч
Гледачи: 3.500
Судии: Иво Долинек (ЧЕШ), Дамир Јавор (СЛО), Јакуб Замојски (ПОЛ)
Четвртини: 12–21, 20–18, 15–9, 18–20
Пое: Скорцианитис 13
Ско: Фоцис 9
Дод: Спанулис 7
Пое: МекКарти 17
Ско: МекКарти 9
Дод: Понкрашов 7
September 13
21:00
Извештај   Хрватска 79 – 87   Франција    Спортска сала Лужничка, Бидгошч
Гледачи: 3,000
Судии: Миливоје Јовчиќ (СРБ), Марек Цмикиевич (ПОЛ), Роџер Харисон (АНГ)
Четвртини: 21-19, 25-22, 10-22, 23-24
Пое: Поповиќ 30
Ско: Стојиќ 5
Дод: Кус, Планиниќ 3
Пое: Паркер 24
Ско: Паркер 6
Дод: Паркер, Диао 6
15 септември
15:45
Извештај   Русија 71 – 69   Македонија    Спортска сала Лужничка, Бидгошч
Гледачи: 2,000
Судии: Хуан Артеага (ШПА), Миливоје Јовчиќ (СРБ), Енгин Кенерман (ТУР)
Четвртини: 14–10, 19–19, 16–20, 22–20
Пое: Мозгов 25
Ско: Мозгов 11
Дод: Понкрашов 7
Пое: Антиќ 19
Ско: Антиќ 10
Дод: Стефанов 4
15 септември
18:15
Извештај   Франција 71 – 69   Грција    Спортска сала Лужничка, Бидгошч
Гледачи: 2500
Судии: Илија Белошевиќ (СРБ), Даниел Хиерецуело (ШПА), Томас Јасевичиус (ЛИТ)
Четвртини: 18–21, 23–13, 15–19, 15–16
Пое: Кофи 14
Ско: Кофи 6
Дод: Жено, Паркер, Траоре 2
Пое: Спанулис 16
Ско: Бурусис 10
Дод: Перпероглу 4
15 септември
21:00
Извештај   Германија 68 – 70   Хрватска    Спортска сала Лужничка, Бидгошч
Гледачи: 2,000
Судии: Ромалдас Бразаускас (ЛИТ), Иво Долинек (ЧЕХ), Матеј Болтауцер (СЛО)
Четвртини: 19–20, 13–17, 18–12, 18–21
Пое: Шафарцик 18
Ско: Јагла 5
Дод: Хаман 7
Пое: Укиќ 18
Ско: Баниќ 7
Дод: Планиниќ 4

Група F

уреди
Тим Одиг. Поб. Пор. ДК ПК КР Бодови Двобој
  Словенија 5 4 1 390 344 +46 9 1–0
  Турција 5 4 1 370 338 +32 9 0–1
  Србија 5 3 2 365 357 +8 8 1–0
  Шпанија 5 3 2 381 351 +30 8 0–1
  Полска 5 1 4 355 405 -50 6
  Литванија 5 0 5 358 424 -66 5
12 септември
15:45
Извештај   Турција 63 – 60   Шпанија    Атлас арена, Лоѓ
Гледачи: 8,200
Судии: Шмуел Бахар (ИЗР), Сретен Радовиќ (ХРВ), Роберт Лотермозер (ГЕР)
Четвртини: 20–22, 16–12, 13–14, 14–12
Пое: Иљасова 15
Ско: Ерден 6
Дод: Туркоглу 3
Пое: П. Гасол, Фернандес 16
Ско: П. Гасол 9
Дод: Наваро, Рубио 3
12 септември
18:15
Извештај   Полска 72 – 77   Србија    Атлас арена, Лоѓ
Гледачи: 10,100
Судии: Христос Христодулу (ГРЦ), Герино Черебух (ИТА), Фернандо Роха (ПОР)
Четвртини: 22–23, 14–20, 17–19, 19–15
Пое: Козарек, Гортат 16
Ско: Гортат 9
Дод: Логан 6
Пое: Крстиќ 18
Ско: Крстиќ 8
Дод: Теодосиќ 4
12 септември
21:00
Извештај   Литванија 58 – 81   Словенија    Атлас арена, Лоѓ
Гледачи: 7,700
Судии: Зоран Шутуловиќ (ЦГ), Лазарос Вореадис (ГРЦ), Олегс Латисевс (ЛАТ)
Четвртини: 18–28, 8–15, 13–19, 19–19
Пое: Калниетис 15
Ско: Лавринович 7
Дод: Клеиза 3
Пое: Лакович 24
Ско: Е. Лорбек 8
Дод: Големац 5
14 септември
15:45
Извештај   Шпанија 84 – 70   Литванија    Атлас арена, Лоѓ
Гледачи: 7,050
Судии: Сретен Радовиќ (ХРВ), Зоран Шутуловиќ (ЦГ), Адемир Зраповиќ (БиХ)
Четвртини: 15–24, 25–8, 24–11, 20–27
Пое: П. Гасол 19
Ско: П. Гасол 8
Дод: Рубио 9
Пое: Петравичиус 13
Ско: Петравичиус 8
Дод: Делининкаитис 5
14 септември
18:15
Извештај   Словенија 76 – 60   Полска    Атлас арена, Лоѓ
Гледачи: 8,100
Судии: Шмуел Бахар (ИЗР), Давид Шамбон (ФРА), АЛександар Милоевиќ (МКД)
Четвртини: 11–17, 20–12, 22–11, 23–20
Пое: Е. Лорбек 20
Ско: Лорбек 9
Дод: Лакович 6
Пое: Севчик, Логан 15
Ско: Гортат 10
Дод: Косарек 4
14 септември
21:00
Извештај   Србија 64 – 69   Турција Пдж  Атлас арена, Лоѓ
Гледачи: 5,900
Судии: Герино ПЧеребух (ИТА), Лазарос Вореадис (ГРЦ), Сергеј Михајлов (СРБ)
Четвртини: 18–20, 15–16, 19–19, 12–9, Пдж: 0–5
Пое: Теодосиќ 16
Ско: Бјелица 8
Дод: Теодосиќ 8
Пое: Иљасова 22
Ско: Иљасова 11
Дод: Тунџери 7
16 септември
15:45
Извештај   Литванија 79 – 89   Србија    Атлас арена, Лоѓ
Гледачи: 4,200
Судии: Христос Христодулу (ГРЦ), Фернандо Роха (ПОР), Давуид Шамбон (ФРА)
Четвртини: 19–23, 18–18, 24–22, 18–26
Пое: Мачиулис 20
Ско: Лавринович 8
Дод: Делининкаитис 4
Пое: Теодосиќ 20
Ско: Бјелица 8
Дод: Теодосиќ 12
16 септември
18:15
Извештај   Полска 68 – 90   Шпанија    Атлас арена, Лоѓ
Гледачи: 8,300
Судии: Лазарос Вореадис (ГРЦ), Шмуел Бахар (ИЗР), Олегс Латисевс (ЛАТ)
Четвртини: 14–23, 12–19, 20–29, 22–19
Пое: Логан 20
Ско: Гортат 12
Дод: Козарек 7
Пое: Наваро 23
Ско: Рејес, М. Гасол 7
Дод: Рубио 4
16 септември
21:00
Извештај   Турција 67 – 69   Словенија    Атлас арена, Лоѓ
Гледачи: 3,900
Судии: Зоран Шутуловиќ (ЦГ), Борис Рижик (УКР), Роберт Лотермозер (ГЕР)
Четвртини: 15-24, 17-15, 20-18, 15-12
Пое: Иљасова 16
Ско: Иљасова 7
Дод: Иљасова 4
Пое: Нахбар 16
Ско: Е. Лорбек 6
Дод: Е. Лорбек 5

Елиминациски натпревари

уреди
Четвртфинале Полуфинале Финале
                   
17 септември        
   Франција  66
19 септември
   Шпанија  86  
   Шпанија  82
18 септември
     Грција  64  
   Турција  74
20 септември
   Грција (п.п.)  76  
   Шпанија  85
17 септември
     Србија  63
   Русија  68
19 септември
   Србија  79  
   Србија (п.п.)  96 Трето место
18 септември
     Словенија  92  
   Словенија  67    Грција  57
   Хрватска  65      Словенија  56
20 септември


Натпревари за 5. место

  Полуфинале Петто место
             
19 септември
   Франција 80  
   Турција 68  
 
20 септември
       Франција 69
     Хрватска 62
Седмо место
19 септември 20 септември
   Русија 69    Турција  66
   Хрватска 76      Русија  89

Четвртфинале

уреди
17 септември
18:15
Извештај   Русија 68 – 79   Србија    Шподек, Катовице
Гледачи: 4,000
Судии: Хуан Артеага (ШПА), Христос Христодулу (ГРЦ), Иво Долинек (ЧЕШ)
Четвртини: 24-21, 4-20, 15-13, 25-25
Пое: Фридзон 15
Ско: Мозгов 6
Дод: Понкрашов 4
Пое: Трипковиќ 18
Ско: Величковиќ, Пауниќ, Бјелица 5
Дод: Теодосиќ
17 септември
21:00
Извештај   Франција 66 – 86   Шпанија    Шподек, Катовице
Гледачи: 6,000
Судии: Илија Белошевиќ (СРБ), Зоран Шутуловиќ (ЦГ), СРетен Радовиќ (ХРВ)
Четвртини: 15-25, 17-22, 20-26, 14-13
Пое: Туриаф 12
Ско: Диао 6
Дод: Паркер 3
Пое: П. Гасол 28
Ско: П. Гасол 9
Дод: Наваро, Рубио 4
18 септември
18:15
Извештај   Турција 74 – 76   Грција Пдж  Шподек, Катовице
Гледачи: 6,000
Судии: Шмуел Бахар (ИЗР), Герино Черебух (ИТА), Миливоје Јовиќ (СРБ)
Четвртини: 14-17, 12-12, 20-18, 19-18, Пдж: 9-11
Пое: Туркоглу, Онан 13
Ско: Иљасова 7
Дод: Тунџери 5
Пое: Спанулис 23
Ско: Фоцис 13
Дод: Спанулис 7
18 септември
21:00
Извештај   Словенија 67 – 65   Хрватска    Шподек, Катовице
Гледачи: 5,500
Судии: Ромуалдас Бразаускас (ЛИТ), Лазарос Вореадис (ГРЦ), Даниел Хиерецуело (ШПА)
Четвртини: 18-25, 21-22, 14-3, 14-15
Пое: Е. Лорбек 27
Ско: Е. Лорбек 8
Дод: Лакович 5
Пое: Укиќ 21
Ско: седуммина со по 3
Дод: Укиќ 5

Наводи

уреди
  1. „Poland“. eurobasket2009.org. Архивирано од изворникот на 2009-08-31. Посетено на 2009-08-28.
  2. „Евобаскет 2009 во Полска(англиски)[[Категорија:Статии со надворешни врски на англиски]]“. eurocup.org. 2009-02-15. Архивирано од изворникот на 2009-09-11. Посетено на 2009-08-28. URL–wikilink conflict (help)