Карета^ ) е интерпункциски знак. На тастатурата на латиница, каретата се наоѓа над бројот 6. На англиски се вика caret или circumflex accent.[1][2] За да се разликува каретата ^ од други слични карактери како на пример ∧ (кој е и поголем и на нивото на обичниот текст), понекогаш каретата се вика „капче“ (ен. hat).[3]

^

Интерпункција

апостроф ( ' )
загради ( ( ) ), ( [ ] ), ( { } ), ( < >)
две точки ( : )
запирка ( , )
црта ( , , , )
три точки ( , ... )
извичник ( ! )
точка ( . )
закосени наводници ( « » )
цртичка ( -, )
прашалник ( ? )
наводници ( ‘ ’, “ ” )
точка и запирка ( ; )
коса црта ( / )
знак ⁄ ( )
Одделување на зборови
празно место ( ) () () ( ) () () ()
интерпункт ( · )
Општа типографија
амперсанд ( & )
знак ет ( @ )
ѕвездичка ( * )
обратна коса црта ( \ )
потточка ( )
карета ( ^ )
валута општ: ( ¤ )
особени: ฿, ¢, $, , , £, , ¥, ,
крст ( , )
степен ( ° )
превртен извичник ( ¡ )
превртен прашалник ( ¿ )
тараба ( # )
знак за нумеро ( )
реден показател (º, ª)
отсто и сл. ( %, ‰, )
нов ред ( )
прим ( )
параграф ( § )
тилда ( ~ )
преглас ( ¨ )
долна црта ( _ )
вертикална/испрекината црта ( |, ¦ )
Необична типографија
астеризам ( )
индекс ( )
знак ∴ ( )
знак ∵ ( )
интеробанг ( )
знак за иронија ( ؟ )
ромб ( )
знак за референца ( )

КористењеУреди

  • При корекции на текст, т.е. лекторирање, каретата ^ се користи за да се покаже дека одреден текст треба да се вметне (латински caret значи фали).[1]
  • Во разни јазици се става каретата ^ над (неукрасена) буква. На пример: ĉ
  • Во некои математички апликации, програмски јазици и на некои научни дигитрони се користи каретата ^ за означување на математичката операција степенување, т.е. 3^2 значи 32.

ВнесувањеУреди

Во обичен текст, симболот ^ се внесува користејќи ја тастатурата на латиница со заедно притискање на тастерите Shift+6.

Во уникод и ХТМЛ, симболот ^ може да се внесува со &#94; и на вашиот тековен прелистувач се прикажува со ^ или хексадецималниот број 005E. За внесување на уникод симболи во текстуални уредувачи на Microsoft се внесува хексадецималниот код, па веднаш потоа се притиска Alt+x.[4]

Во LaTeX,

  • за правење на горни индекси како експоненти се користи ^. На пример: (во Википедија) <math>3^2</math> дава  .
  • за внесување на самиот симбол ^ се користи \hat{}. На пример, каретата во   се разликува од \wedge{} во  , кој е математички симбол за логичка конјункција(види исказ (математика)).[5]


НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 „Caret“ (англиски). The Free Dictionary. конс. декември 2013. 
  2. „Circumflex“ (англиски). The Free Dictionary. конс. декември 2013. 
  3. „Caret“ (англиски). The Free Dictionary. конс. декември 2013. 
  4. „Unicode Input“ (англиски). Wikipedia. конс. септември 2013. 
  5. „How to Typeset the Symbol Caret/Circumflex/Hat“ (англиски). Tex-StackExchange. конс. декември 2013. 

Поврзани темиУреди

Надворешни линковиУреди