Астеризам (типографија)

типографски знак

Астеризам типографски симбол кој се состои од три ѕвездички поставени во триаголник, кој се користи за различни цели. Името потекнува од астрономскиот поим за група ѕвезди.[1]

Астеризам
На УникодU+2042 астеризам

Астеризмот првично бил користен како вид на динкус во типографијата, иако сè поретко.[2]

Може да се користи и за да значи „ненасловен“ или задржан автор или наслов – како што се гледа, на пример, во некои изданија на Албум за младите од композиторот Роберт Шуман ( 21, 26 и 30).[3]

Во метеорологијата, астеризам во модел на станица укажува на умерени снежни врнежи.[4][5]

Динкус уреди

Динкус е типографски знак за делење текст, како на пример при поделба на параграф. Неговата цел е „да укаже на мали поделби во текстот“,[6] да привлече внимание на пасус или да издвои под-поглавја во книга. Така, астеризмот што е користен на овој начин е еден вид динкус: во денешно време оваа употреба на симболот е речиси застарена.[2] Почесто употребуваните динкуси се три точки или три ѕвездички во хоризонтален ред.[7][8] За истата цел може да биде користен мал црно-бел цртеж[9] или флеурон ().[8] Во спротивно, користен е дополнителен простор помеѓу параграфите. Динкус може да биде користен заедно со дополнителниот простор за означување на помала подподелба од подпоглавје.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. From the Greek astēr (star) Alexander Humez, Nicholas D. Humez (2008). On the Dot: The Speck That Changed the World, p. 72 & 186n. ISBN 978-0-19-532499-0.
  2. 2,0 2,1 Radim Peško, Louis Lüthi (2007). Dot Dot Dot 13, p. 193. Stuart Bailey, Peter Bilak, eds. ISBN 978-90-77620-07-6.
  3. Taruskin, Richard (2005). The Oxford history of western music, Volume 3, p. 311. ISBN 978-0-19-516979-9.
  4. Ahrens, C. Donald (2011). Essentials of meteorology: an invitation to the atmosphere (6. изд.). Belmont, CA: Brooks/Cole. стр. 461. ISBN 9780840049339. OCLC 651905769.
  5. „Station Model Information for Weather Observations“. National Weather Service Weather Prediction Center. Посетено на 22 септември 2022.
  6. Hudson, Robert (2010). The Christian Writer's Manual of Style. стр. 396. ISBN 978-0-310-86136-2.
  7. Lundmark, Torbjorn (2002). Quirky Qwerty: the story of the keyboard @ your fingertips. University of New South Wales. стр. 120. ISBN 9780868404363.
  8. 8,0 8,1 David Crystal (2016). Making a Point: The Pernickety Story of English Punctuation. London Profile Books. ISBN 9781781253519.
  9. James Phillip McAuley (1964). „Quadrant“. 8. H.R. Krygier: 33. Наводот journal бара |journal= (help)