Калинка

вид растение
Калинка
Калинки
Научна класификација
Ред: Миртовидни
Семејство: Врбици
Род: Калинки
Вид: Калинка
Научен назив
Echium vulgare
L.
Синоними
  • Punica florida Salisb.
  • Punica grandiflora hort. ex Steud.
  • Punica nana L.
  • Punica spinosa Lam.[1]

Калинка (науч. Punica granatum, позната и како: нар) — листопадна овошна грмушка или мало дрво од семејството на врбиците (Lythraceae) висока од 5 до 8 м. Во Македонија калинката е особено застапена и најмногу расте во југоисточните краишта со влијание на средоземната клима, посебно во Валандовско, Дојранско, Гевгелиско.

Морфологија уреди

Грмушка или мало дрво кое расте ({cvt | 5 | до | 10 | m}} високо, калинката има повеќе шилести гранки и е исклучително долга, со неколку примероци во Франција кои преживуваат 200 години.[2]P. granatum може да биде долга и широка. 2 cм (0.79 ин) долга и подолжна, сјајна, тесна триаголник, цела, {{cvt | 3 | - | 7 | Цветовите се светло-црвени и пречник од 3 cм (0.098 ст) со три до седум ливчиња.[2]

Калинката во исхраната и медицината уреди

Калинката е едно од најстарите овошја познати на човекот. За нејзината употреба постојат записи во повеќе култури и религии, во кои калинката била почитувана како симбол на здравјето, плодноста и вечниот живот. Исто така, постојат повеќе студии кои го потврдуваат благотворното дејство на калинката врз кардиоваскуларниот и нервниот систем, како и врз коските. Тоа произлегува оттаму што калинката е богат извор на витамин Б5, калиум, алагитанин и флавоноиди. Исто така, 100 грама калинка содржат 16% од препорачаната дневна доза на витаминот Ц. Понатаму, калинката содржи фитохемикалии кои го поттикнуваат создавањето серотонин и естроген во организмот. Според клиничките испитувања, материите што ги содржи само калинката - пуницалагините - влијаат поволно врз срцето и крвните садови. Маслото од калинка има естрогенски, антивоспалителни и антимикробни својства бидејќи содржи пуницинична и елагична киселина.[3]

Калинката како тема во уметноста и во популарната култура уреди

Галерија уреди

Наводи уреди

  1. Punica granatum L., The Plant List, Version 1“. Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden. 2010.
  2. 2,0 2,1 Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име Purdue.
  3. „Калинката го чува срцето“, Здравје, понеделник, 3 ноември 2014, стр. 24-25.
  4. Вилијам Саројан, Се викам Арам. Скопје: Македонска книга, 1970, стр. 25-40.
  5. IMDb, The Color of Pomegranates (1969) (пристапено на 24.9.2017)