Ерменски јазик

(Пренасочено од Ерменски)

Ерменскиот јазик спаѓа во групата на индоевропските јазици. Овој јазик претежно се згорува во Кавказ (односно република Ерменија). Ерменскиот јазик претставува еден вид самостоен јазик кој нема свои блискости на друѓи јазици. Многу јазичари сметаат дека овој јазик е составен од трите мртви јазици: фригискиот, тракискиот и дакискиот јазик. Од денешните јазици, кои сѐ уште се во употреба, грчкиот јазик е најблизок со ерменскиот.

Ерменски јазик
հայերէն
„Ерменски јазик“ со ерменската азбука
Изговорхајерен
Застапен воЕрменија и уште 29 земји во светот
ПодрачјеКавказ
НародЕрменци
Говорници6,7 милиони  
Јазично семејство
Индоевропски јазици
  • ерменски јазик
Писмоерменска азбука
Статус
Службен во Ерменија
Регулативен органНационална академија на науките
Јазични кодови
ISO 639-1hy
ISO 639-2arm (B)
hye (T)
ISO 639-3arm
{{{mapalt}}}
  Официјален јазик што го зборува мнозинството
  Признат малцински јазик
  Значителен број на говорници

Ерменскиот јазик се зборува од страна на околу 3 000 000 луѓе. Ерменскиот јазик низ историјата се развива во два периоди: писмен и усмен. Писмениот од своја страна се разделува на:

  • Древноерменски или класичен период, од 5 век до 11 век. Овој јазик и ден денес е во употреба но како службен јазик на црквата.
  • Средноерменски период, од 12 до 16 век.
  • Новоерменски (современ ерменски) период, од 17 век до денес.

Ерменската азбука била создадена од страна на Месроп Маштоц во текот на 406 година.