Иван Лацковиќ Кроата

Иван Лацковиќ Кроата (Батинска, 1 јануари 1932 - Загреб, 29 август 2004) — истакнат хрватски сликар, претставник на хрватско наивно сликарство, колекционер и библиограф[1].

Животопис уреди

Иван Лацковиќ Кроата е роден во подравското село Батинска, недалеку од Калиновац во семејство на селани. По завршувањето на основното училиште, тој работел земјоделство, а потоа се вработил како шумски работник.

Тој беше самоук сликар. Првите слики 1944 ги насликал со акварели, а во нив ги сликал мотивите од природата и животот на село. Во 1952 ги направил своите први цртежи и се преселил во Клоштар Подравски, каде живеел од 1954 до 1957 година, период во кој ги создал своите први слики. Во 1957 година се преселил во Загреб, каде работел како поштар, а по завршувањето на вечерното училиште станал поштар.

Во Загреб во 1962 година, тој се сретна со Крсто Хегедушиќ и повремено работеше во неговата сликарска работилница. Во тоа време, тој исто така започнал да излага. Во 1968 година тој ја напушти поштата во Загреб и станал професионален сликар.

Тој станал член на Хрватското друштво за ликовни уметници (HDLU). Изложувал низ поранешна Југославија, претежно во Хрватска и во многу земји во Европа, Азија, Африка, Америка и Австралија, на групни и самостојни изложби. Неговите слики и цртежи може да се најдат во многу престижни светски галерии и приватни колекции. Тој бил искрен хрватски патриот. Како член на Zbora narodne garde ја бранел младата хрватска држава, а исто така беше претставник на Градот Загреб на Хрватскиот парламент, како независен член, иако беше избран и двата пати и бил член на Клубот на пратеници на ХДЗ.

Иван Лацковиќ Кроата сликал со масло на стакло, традиционална техника на хрватски наивни уметници од север. Најчесто цртал пејзажи, фигурални композиции, цвеќиња.Портретите се многу ретки. На белата површина на хартијата, неговото основно изразно средство била линија, богата и издлабена до крајност. Во пејзажите тој цртал настани од руралниот живот; тој ги прикажувал луѓето кои се само минливи, додека сè околу нив останува непроменето.

Опусот на дела од 90-тите години вклучува серија цртежи со теми на човечко страдање од Татковинска војна.

Тој почина од срцев удар во Загреб во 29 август 2004[2].

Основното училиште во Калиновац го добило името по него.

Наводи уреди

  1. Lacković Ivan - Croata
  2. „Lacković Ivan - Croata“. Архивирано од изворникот на 2021-05-12. Посетено на 2021-04-10.

Надворешни врски уреди