Златен прстен претставува македонска литературна награда за творечки опус и високи креативни дострели на книжевен план, што ја доделуваат издавачката куќа „Феникс“ и Фондацијата „Македонија презент“ од Скопје. Прв историски добитник бил Милан Ѓурчинов.

Лауреати уреди

Досегашни добитници на „Златен прстен“ се Милан Ѓурчинов, Петре Бакевски, Светлана Христова - Јоциќ и

Година Добиник Опис
2003[1] Владислав Бајац за творечки опус
2004[2] Фиона Самсон за творечки опус
2005[3] Момо Капор за творечки опус
2007[4] Ева Рас за творечки опус
2008[5] Васил Тоциновски за неговото богато, разновидно и содржајно творештво
2009[6] Ферид Мухиќ за неговото богато, разновидно и содржајно творештво
2010[7] Радомир Андриќ за книжевен творечки опус
2011[8] Петар Опачиќ заслужен за афирмација на македонската книжевност во Хрватска, како и за продлабочување на македонско-хрватските културни и други врски
2012[9] Веле Смилески за неговите најнови поетски книги и критичко-есеистички дела
2013[10] Душица Илин за досегашен творечки опус
Борислав Павловски за досегашен творечки опус
Тодор Чаловски за досегашен творечки опус
2014[11] Јордан Плевнеш за досегашен творечки опус
Ристо Василевски за досегашен творечки опус
Сергеј Ѕуба за досегашен творечки опус
Тетјана Ѕуба за досегашен творечки опус
2015[12] Раде Силјан за досегашен творечки опус
Аднан Озер за досегашен творечки опус
2016[13] Санде Стојчевски за досегашен творечки опус
Ненад Груичиќ за досегашен творечки опус
Зорица Арсиќ Мандариќ за досегашен творечки опус
Радомир Улјаревиќ за досегашен творечки опус
Јованка Стојчиновиќ Николиќ за досегашен творечки опус
2017[14] Виктор Б. Шеќеровски за досегашен творечки опус

Наводи уреди

 1. „Приче о Београду-Владислав Бајац-ДРУИД ИЗ СИНДИДУНА и ХАМАМ БАЛКАНИЈА“ (српски). ЈП Београдска тврђава. 22 март 2012. Посетено на 3 февруари 2013.[мртва врска]
 2. „Fiona Sampson“ (англиски). poetryarchive. Посетено на 2013-02-03.[мртва врска]
 3. „Момо Капор денеска на средба со македонските обожаватели“. Дневник. 2005. Архивирано од изворникот на 2016-03-05. Посетено на 2013-02-03.
 4. „Златен прстен за Ева Рас“. Вечер. 17 април 2007. Посетено на 2013-02-03.
 5. „„Златен прстен" за Васил Тоциновски“. Утрински Весник. 24 март 2008. Посетено на 2013-02-03.[мртва врска]
 6. „Книжевната награда "Златен прстен" за Мухиќ“. Вест. 5 април 2009. Посетено на 2013-02-03.[мртва врска]
 7. „Наградата „Златен прстен" за Радомир Андриќ“. Утрински Весник. 6 април 2010. Посетено на 2013-02-03.
 8. „Наградата „Златен прстен" на „Феникс" доделена на Петар Опачиќ“. Утрински Весник. 23 август 2011. Посетено на 2013-02-03.
 9. „Врачување на наградата „Златен прстен". +инфо. 29 февруари 2012. Посетено на 2013-02-03.
 10. „„Златен прстен" за Илин, Павловски и Чаловски“. +инфо. 8 јануари 2013. Посетено на 2013-02-03.
 11. Плевнеш, Василевски и Ѕуба добитници на награда „Златен прстен". Архивирано од изворникот на 2014-04-08. Посетено на 2015-02-25.
 12. „Златен прстен“ за Раде Силјан и за Аднан Озер
 13. Објавени добитниците на наградата „Златен прстен“
 14. „Златен прстен“ за писателот Виктор Б. Шеќеровски

Поврзано уреди