Ана Франк (награда)

Ана Франк — македонска награда од областа на литературата која се доделува за врвни остварувања во литературата за деца и млади. Наградата ја доделуваат издавачката куќа „Феникс“, и Фондацијата за културна и научна афирмација и презентација „Македонија Презент“ од Скопје. Наградата е воведена во 2010 година.

Лауреати уреди

Година Добиник Држава
2010[1] Криста Јохансен Канада
2011[2] Тиодор Росиќ Србија
2012[3] Стана Смиљковиќ Србија
2013[4] Виолета Димова Македонија
Катја Ерменкова Бугарија
Дејан Алексиќ Србија
2014[5] Марија Тодорова Македонија
Божидар Просењак Хрватска
Миодраг Јакшиќ Србија
2015 Весна Мојсова Чепишевска Македонија
Перо Зупац Србија
Даниела Божичковиќ Радуловиќ Србија
Жарко Милениќ Босна и Херцеговина
Милица Бакрач Црна Гора
2016[6] Владимир Костов Македонија
Сунчица Дениќ Михаиловиќ Србија
Недељко Терзиќ Србија
Мирослав Демак Словачка
Јуриј Неципоренко Русија
2017[7] Мито Спасовски Македонија
Душан Поп Ѓурѓев Србија
Милутин Ѓуричковиќ Србија
Драгица Шредер Германија
Асја Кравченко Русија

Наводи уреди

Поврзано уреди