Македонска книжевна авангарда

Македонска книжевна авангарда претставува македонска литературна награда за ново авангардно книжевно творештво, што ја доделуваат издавачката куќа „Феникс“ и Фондацијата „Македонија презент“ од Скопје. Прв историски добитник била писателката Елена Пренџова.

Лауреати

уреди
Година Добиник Книга
2012[1] Елена Пренџова Живот под ѕвездите
2013[2] Марина Мијаковска Психоаналитичка алхемија од страсти
2014[3] Дејан Трајкоски Неверство
2015[4] Стефан Марковски Продавачот на ветер и магла и други приказни
2016[5] Ана Бунтеска Колку е потребно за среќа

Наводи

уреди
 1. „Елена Пренџова ја доби наградата „Македонска книжевна авангарда". А1 on. 13 ноември 2012. Архивирано од изворникот на 2012-12-05. Посетено на 2013-02-03.
 2. Марина Мијаковска добитник на наградата "Македонска книжевна авангарда". Архивирано од изворникот на 2015-06-05. Посетено на 2015-02-25.
 3. „МАКЕДОНСКА КНИЖЕВНА АВАНГАРДА“ ЗА ДЕЈАН ТРАЈКОСКИ[мртва врска]
 4. „МАКЕДОНСКА КНИЖЕВНА АВАНГАРДА" ЗА СТЕФАН МАРКОВСКИ. Архивирано од изворникот на 2015-10-02. Посетено на 2015-09-28.
 5. Награда „Македонска книжевна авангарда“ за Ана Бунтеска[мртва врска]

Поврзано

уреди
 • Гоце Делчев;
 • Прозни мајстори - прозна награда на фондацијата и ИК Феникс;
 • Златен прстен - награда за творечки опус и високи креативни дострели на книжевен план на фондацијата и ИК Феникс;
 • Струшко изгрејсонце - награда за најдобра книга за деца и млади од македонски автор;
 • Гоцева мисла - меѓународна награда за културен натпревар меѓу народите;
 • Ана Франк - меѓународна наградаза врвни остварувања на планот на литературата за деца и млади;