Зетабајт (од англ. zettabyte), (симбол: ЗБ или ZB, изведен од SI-претставкатазета-“) е единица за информации или складирање на сметачки податоци еднаква на еден секстилион (трилијарда) бајти.[1][2][3][4]

  • 1.000.000.000.000.000.000.000 бајти = 10007 или 1021.
Содржатели на бајтот
Децимални SI-претставки Бинарни IEC-претставки
Назив
(симбол)
Стандард
(SI)
Бинарна
примена
Назив
(симбол)
Вредност
килобајт (кБ) 103 210 кибибајт (КиБ) 210
мегабајт (МБ) 106 220 мебибајт (Миб) 220
гигабајт (ГБ) 109 230 гибибајт (ГиБ) 230
терабајт (ТБ) 1012 240 тебибајт (ТиБ) 240
петабајт (ПБ) 1015 250 пебибајт (Пиб) 250
ексабајт (ЕБ) 1018 260 ексбибајт (ЕиБ) 260
зетабајт (ЗБ) 1021 270 зебибајт (ЗиБ) 270
јотабајт (ЈБ) 1024 280 јобибајт (ЈиБ) 280
Поврзано: Содржатели на битот  · Величински редови на податоците

Поимот „зебибајт“ (ЗиБ, ZiB), кој има бинарна претставка, се користи за изразување на основа на 1024.

СпоредбаУреди

Еден зетабајт е еднаков на милијарда терабајти.

Според годишното истражување на International Data Corporation, количеството на дигитални податоци во светот се очекува да надмине 1,2 зетабајти во текот на 2010 г. Ова е рамносилно на податоците што би се создале ако секој на светот постојано испраќа пораки на Twitter цел век без престан.[5]

Стручњакот Марк Либерман пресметал дека сите зборови изговорени во историјата на човештвото би можеле да се сместат на дигитална снимка од 42 зетабајти со 16-битен запис при 16 kHz[6].

Според истражувањето извршено на Универзитетот на Калифорнија во Сан Диего, во 2008 г. Американците потрошиле 3,6 зетабајти информации.[7]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. До 2015 г. се предвидува „зетабајтна поплава“ - Том Бартон (јануари 2008) Архивирано на 10 март 2009 г. (англиски)
  2. Зетабајт до 2010 г: Деловните податоци се зголемија за 50 пати во текот на три години - Лукас Миријан (март 2007) Архивирано на 12 октомври 2007 г. (англиски)
  3. Студија: Дигиталниот универзум и нејзиното влијание е поголемо отколку што мислевме - Лукас Миријан (март 2008) Архивирано на 12 мај 2008 г. (англиски)
  4. Според направената студија, протокот на податоци на интернет ќе достигне еден зетабајт до 2015 г. (англиски)
  5. Хајди Блејк (4 мај 2010). „Зетабајтот го заменува петабајтот како најкрупна единица за дигитални податоци“. Daily Telegraph. Посетено на 4 мај 2010. (англиски)
  6. Mark Liberman (3 ноември 2003). „Zettascale Linguistics“. upenn.edu. Посетено на 17 февруари 2007. (англиски)
  7. Извештај за потрошувачката на дигитални податоци во САД за 2008 г. Архивирано на 22 април 2013 г. (англиски)