Тебибајт (tebibyte) е стандардизиран бинарен содржател (претставка: теби-, симбол: Ti) на бајтот, единица за складирање на дигитални податоци. Симбол на оваа единица е TiB или ТиБ.[1]

1 тебибајт = 240 бајти = 1099511627776bytes = 1.024 гибибајти

Тебибајтот како единица е во блиско сродство со терабајтот, кој се дефинира како 1012 бајти = 1000000000000bytes, но се користи како синоним на тебибајтот во извесни ситуации (видете бинарна претставка).

ПоврзаноУреди

Содржатели на бајтот
Децимални SI-претставки Бинарни IEC-претставки
Назив
(симбол)
Стандард
(SI)
Бинарна
примена
Назив
(симбол)
Вредност
килобајт (кБ) 103 210 кибибајт (КиБ) 210
мегабајт (МБ) 106 220 мебибајт (Миб) 220
гигабајт (ГБ) 109 230 гибибајт (ГиБ) 230
терабајт (ТБ) 1012 240 тебибајт (ТиБ) 240
петабајт (ПБ) 1015 250 пебибајт (Пиб) 250
ексабајт (ЕБ) 1018 260 ексбибајт (ЕиБ) 260
зетабајт (ЗБ) 1021 270 зебибајт (ЗиБ) 270
јотабајт (ЈБ) 1024 280 јобибајт (ЈиБ) 280
Поврзано: Содржатели на битот  · Величински редови на податоците

НаводиУреди

  1. „Претставки на бинарни содржатели“. МЕК (NIST). 2007. Посетено на 10 август 2007. Не се допушта закосување или задебелување во: |publisher= (help) (англиски)