Петабајт (изведено од SI-претставкатапета-“) е единица за податоци или компјутерска меморија еднаква на еден квадрилион бајти, или (1000 терабајти или 1.000.000 гигабајти). Кратенката за оваа единица е PB (или ПБ). Самата претставка пета- (P) означува 1000-ти степен:

 • 1 PB = 1.000.000.000.000.000 B = 10005 B = 1015 бајти.
Содржатели на бајтот
Децимални SI-претставки Бинарни IEC-претставки
Назив
(симбол)
Стандард
(SI)
Бинарна
примена
Назив
(симбол)
Вредност
килобајт (кБ) 103 210 кибибајт (КиБ) 210
мегабајт (МБ) 106 220 мебибајт (Миб) 220
гигабајт (ГБ) 109 230 гибибајт (ГиБ) 230
терабајт (ТБ) 1012 240 тебибајт (ТиБ) 240
петабајт (ПБ) 1015 250 пебибајт (Пиб) 250
ексабајт (ЕБ) 1018 260 ексбибајт (ЕиБ) 260
зетабајт (ЗБ) 1021 270 зебибајт (ЗиБ) 270
јотабајт (ЈБ) 1024 280 јобибајт (ЈиБ) 280
Поврзано: Содржатели на битот  · Величински редови на податоците

Поимот „пебибајт“, со бинарна претставка пеби- (Pi) се користи за изразување на 10245 бајти.

 • 1 PiB = 1.125.899.906.842.624 Б.

Петабајтите во употребаУреди

Еве некои примери за користење на „петабајти“ за изразување на количина на податоци во различни полиња:

 • Историја: Според Кевин Кели од весникот „The New York Times“, „сите [пишани] дела на човештвото, од почетокот на запишаната историја наваму, на сите јазици“ можат да се складираат во 50 петабајти податоци.[1]
 • Компјутерски хардвер: Базата на податоци Teradata 12 има капацитет од 50 петабајти компримирани податоци.[2][3]
 • Телекомуникациски фирми: AT&T секој ден пренесуваат по 16 петабајти податоци низ нивните мрежи.[4]
 • Архиви: Семрежниот архив (Internet Archive) содржи околу 3 петабајти податоци, и се проширува со стапка од околу 100 терабајти месечно (март 2009).[5][6]
 • Интернет: Google обработува околу 20 петабајти податоци дневно.[7]
 • Физика: 4-те експерименти на Големиот хадронски судирач ќе дадат 15 петабајти податоци годишно, кои ќе се дистрибуираат преку пресметковната решетка LHC Computing Grid.[8]
 • P2P мрежи: Според податоци од месец октомври 2009, Isohunt има околу 9,76 петабајти податоци складирани во торенти кои се глобално индексирани.[9]
 • Игри: World of Warcraft користи 1,3 петабајти за складирање на играта.[10]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

 1. Kelly, Kevin (14 мај 2006). „Scan This Book!“. The New York Times. Посетено на 2009-11-20.
 2. „Teradata Database 13.0 - Database Management - SQL Database“. Teradata.com. Посетено на 2009-08-16.
 3. Paul Rubens (20 Sep 2004). „Thanks for memory (but I need more)“. BBC News. Of course there's no such thing as a petabyte iPod, but the good news is that we may not have too long to wait for one. Hitachi Data Systems already sells a product called the TagmaStore Universal Storage Platform which can manage up to 32 petabytes of storage for the very largest corporations, so you'd have to conclude that a pocket-sized consumer version isn't out of the question in a decade or so.
 4. „AT&T- News Room“. Att.com. 2008-10-23. Посетено на 2009-08-16.
 5. „Internet Archive Frequently Asked Questions“. Archive.org. Посетено на 2009-08-16.
 6. Mearian, Lucas (19 март 2009). „Internet Archive to unveil massive Wayback Machine data center“. Computerworld.com. Посетено на 2009-08-16.
 7. „MapReduce“. Portal.acm.org. Посетено на 2009-08-16.
 8. „3 октомври 2008 - CERN: Let the number-crunching begin: the Worldwide LHC Computing Grid celebrates first data“. Interactions.org. Посетено на 2009-08-16.
 9. „isoHunt Forums :: View topic - 1.1 Petabytes of files on BitTorrent, network issues“. Isohunt.com. Посетено на 2009-10-04.
 10. Radd, David (18 септември 2009). „Blizzard Drops World of Warcraft Stat Bomb“. Industrygamers.com. Архивирано од изворникот на 2009-09-22. Посетено на 2009-09-18.