Зелјахово (општина)

Општина Зелјахово
Δήμος Νέας Ζίχνης

Општина Зелјахово на картата на областа Централна Македонија
Податоци
Област: Централна Македонија
Округ: Сер
Гео. област: Зихна
Население: 12.935 (2021)
Седиште: Зелјахово
Нас. места: 21
Пошт. бр.: 620 42
Пов. бр.: 23240-2
Портал: nea-zihni.info

Зелјахово (грчки: Δήμος Νέας Ζίχνης, Димос Нејас Зихнис) — општина во Серскиот округ на Егејска Македонија, денес во Грција. Опфаќа 20 села и еден манастир во историско-географската област Зихна. Административен центар е истоименото село Зелјахово.

Населени места уреди

Оштината Зелјахово е создадена на 1 јануари 2011 г. по законот „Каликратис“.[1] со спојување на две стари општини: Алистратик и Зелјахово.

Општинска единица Алистратик уреди

 
Поранешната општина Алистратик на картата на некогашниот округ Сер.

Општинската единица Алистратик ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Алистратик (2 764)
 • Општински оддел Грачен
 • село Грачен (или Грачани; Αγιοχώρι, Агиохори)
 • Општински оддел Драчево
 • Драчево (денес Станица Драчево, Σταθμός Λευκοθέας, Статмос Левкотејас)
 • Општински оддел Мандилево
 • Општински оддел Скрижово
 • село Скрижово (или Скрижево; Σκοπιά, Скопија)
 • Општински оддел Станица Анџишта

Општинска единица Зелјахово уреди

 
Поранешната општина Зелјахово на картата на некогашниот округ Сер.

Општинската единица Зелјахово ги опфаќа следниве општински оддели и населени места:

 • Општински оддел Зелјахово
 • село Зелјахово (или Зилјахово; Νέα Ζίχνη, Неја Зихни)
 • Општински оддел Анасташа
 • Општински оддел Здравик
 • Општински оддел Доксамбос
 • село Доксамбос (или Доксомбос; Μύρκινος, Миркинос)
 • Општински оддел Каратопрак
 • Општински оддел Клепушна
 • Општински оддел Кочак
 • село Кочак (или Кочан; Μυρρίνη, Мирини)
 • Општински оддел Оравиште
 • село Оравиште (или Хорвиште, Хоравиште, Хорвишта; Άγιος Χριστόφορος, Агиос Христофорос)
 • Општински оддел Порна
 • село Порна (Γάζωρος, Газорос)
 • Општински оддел Рахово
 • село Рахово (Μεσορράχη, Месорахи)
 • Општински оддел Толос
 • Општински оддел Чанос
 • село Чанос (Νέα Πέτρα, Неја Петра)
 • Општински оддел Чепелџе
 • село Чепелџе (или Чепелџа; Δήμητρα, Димитра)
 • Општински оддел Шилинос

Поврзано уреди

Наводи уреди

 1. „Ν. 3852/10“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 5 јули 2010. Посетено на 5 јули 2010.

Надворешни врски уреди