Пропан

хемиско соединение

Пропаналкан со три јаглеродни атоми. Се наоѓа во гасовита состојба.

Пропан
skeletal structure of the propane molecule
displayed structure of the propane molecule
ball-and-stick model of the propane molecule
space-filling model of the propane molecule
Назнаки
74-98-6 Yes check.svgОк
ChemSpider 6094 Yes check.svgОк
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 6334
RTECS-бр. TX2275000
UNII T75W9911L6 Yes check.svgОк
ОН-бр. 1978
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Изглед Colorless gas
Густина 2.0098 кг/м3, gas (0 °C, 1013 mbar)
581.2 кг/м3, течност при вриење
Точка на топење
Точка на вриење
0.04 g/L (0 °C)
Штетност
EU класификација крајно запалив (F+)
R-фрази R12
S-фрази (застарено) S2, S9, S16
NFPA 704
NFPA 704.svg
4
1
0
 
Температура на запалување -104 °C (169.1 K)
Температура на самозапалување 540 °C (813.1 K)
Граници на запалливост 2.37–9.5%
Слични супстанци
Слични алкании етан
бутан
Дополнителни податоци
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи