Европско првенство во кошарка 1951

(Пренасочено од Евробаскет 1951)

Европското првенство во кошарка 1951 е седмиот Евробаскет одржан од ФИБА Европа. На првенството зеле учество 18 национални екипи. Натпреварувањето било одржано во Париз, Франција. Од натпреварувањата се повлекла само репрезентацијата на Романија, додека шампион била репрезентацијата на СССР.[1]

РезултатиУреди

Прелиминарна рундаУреди

Група АУреди

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1.   Италија 4 3 1 233 132 +101 7
2.   Франција 4 3 1 232 146 +86 7
3.   Холандија 4 3 1 172 177 -5 7
4.   Швајцарија 4 1 3 180 214 -34 5
5.   Луксембург 4 0 4 114 262 -148 4
Швајцарија   44 - 48   Холандија
Франција   49 - 37   Италија
Франција   53 - 28   Холандија
Италија   72 - 26   Луксембург
Луксембург   32 - 46   Холандија
Италија   67 - 35   Швајцарија
Холандија   50 - 48   Франција
Луксембург   36 - 68   Швајцарија
Луксембург   20 - 76   Италија
Франција   63 - 33   Швајцарија

Група БУреди

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1.   СССР 4 4 0 312 117 +195 8
2.   Турција 4 3 1 227 154 +73 7
3.   Финска 4 2 2 175 180 -5 6
4.   Австрија 4 1 3 112 200 -88 5
5.   Данска 4 0 4 94 269 -175 4
Австрија   27 - 53   Финска
Данска   13 - 109   СССР
Австрија   18 - 50   Турција
Финска   36 - 74   СССР
Финска   44 - 19   Данска
СССР   58 - 34   Турција
СССР   71 - 34   Австрија
Турција   83 - 36   Данска
Данска   26 - 33   Австрија
Турција   60 - 42   Финска

Група ЦУреди

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1.   Бугарија 3 3 0 147 70 +77 6
2.   Грција 3 2 1 121 103 +18 5
3.   Португалија 3 1 2 69 158 -89 4
4.   Романија 3 0 3 0 6 -6 3
Португалија   35 - 81   Грција
Бугарија   2 - 0   Романија
Грција   38 - 68   Бугарија
Португалија   2 - 0   Романија
Бугарија   77 - 32   Португалија
Грција   2 - 0   Романија

Група ДУреди

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1.   Белгија 3 3 0 208 81 +127 6
2.   Чехословачка 3 2 1 203 99 +104 5
3.   Западна Германија 3 1 2 117 157 -40 4
4.   Шкотска 3 0 3 68 259 -191 3
Западна Германија   18 - 70   Белгија
Шкотска   18 - 103   Чехословачка
Чехословачка   38 - 51   Белгија
Шкотска   25 - 69   Западна Германија
Чехословачка   62 - 30   Западна Германија
Белгија   87 - 25   Шкотска

Квалификациски натпреварУреди

Квалификацискиот натпревар се одржал поради недостатокот на натпревари поради отсуството на Романија. Победникот играл за место а поразениот бил 17, претпоследен, а Романија била осумнаеста.

Резултат:

Данска   46 - 45   Луксембург

Разигрување за пласманУреди

Група 1Уреди

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1.   Австрија 3 3 0 118 102 +16 6
2.   Западна Германија 3 1 2 132 129 +3 4
3.   Швајцарија 3 1 2 134 136 -2 4
4.   Португалија 3 1 2 122 139 -17 4

8 мај:

Португалија   31 - 43   Австрија
Швајцарија   51 - 48   Западна Германија

9 мај:

Швајцарија   34 - 36   Австрија
Западна Германија   47 - 39   Португалија

10 мај:

Швајцарија   49 - 52   Португалија
Австрија   39 - 37   Западна Германија

Група 2Уреди

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1.   Финска 3 3 0 201 119 +82 6
2.   Холандија 3 2 1 162 111 +51 5
3.   Данска 3 1 2 99 158 -59 4
4.   Шкотска 3 0 3 101 175 -74 3

8 мај:

Шкотска   32 - 73   Финска
Данска   17 - 55   Холандија

9 мај:

Холандија   55 - 28   Шкотска
Данска   35 - 62   Финска

10 мај:

Данска   47 - 41   Шкотска
Финска   66 - 52   Холандија

13 до 16 место:

Данска   46 - 39   Португалија
Швајцарија   68 - 19   Шкотска

9 до 11 место:

Финска   67 - 56   Западна Германија
Австрија   28 - 44   Холандија

15 место:

Португалија   49 - 42   Шкотска

13 место:

Данска   22 - 54   Швајцарија

11 место:

Западна Германија   49 - 51   Австрија

9 место:

Финска   57 - 52   Холандија

Полуфинална рундаУреди

Група 1Уреди

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1.   Франција 3 2 1 149 140 +9 5
2.   Бугарија 3 2 1 152 142 +10 5
3.   Турција 3 2 1 125 124 +1 5
4.   Белгија 3 0 3 122 142 -20 3

8 мај:

Бугарија   52 - 45   Турција
Франција   53 - 49   Белгија

9 мај:

Белгија   41 - 51   Бугарија
  Франција 40 - 42   Турција

10 мај:

Турција   38 - 32   Белгија
Франција   56 - 49   Бугарија

Група 2Уреди

Тим И П Г ДП ПП Разлика Бодови
1.   СССР 3 3 0 177 121 +56 6
2.   Чехословачка 3 2 1 157 127 +30 5
3.   Италија 3 1 2 140 177 -37 4
4.   Грција 3 0 3 133 182 -49 3

8 мај:

Грција   51 - 64   Италија
Чехословачка   37 - 53   СССР

9 мај:

Грција   42 - 64   СССР
Италија   34 - 66   Чехословачка

10 мај:

Грција   40 - 54   Чехословачка
СССР   60 - 42   Италија

Финална рундаУреди

5 до 8 место:

Италија   48 - 36   Белгија
Турција   42 - 36   Грција

7 место:

Белгија   39 - 28   Грција

5 место:

Италија   43 - 38   Турција

ПолуфиналеУреди

11 мај:

Франција   50 - 59   Чехословачка
СССР   72 - 54   Бугарија

Трето местоУреди

12 мај:

Франција   55 - 52   Бугарија

ФиналеУреди

12 мај:

Чехословачка   44 - 45   СССР
Европски првак 1951.
 
Советски Сојуз
Втора титула

Конечен редоследУреди

Место Репрезентација
1   СССР
2   Чехословачка
3   Франција
4   Бугарија
5   Италија
6   Турција
7   Белгија
8   Грција
9   Финска
10   Холандија
11   Австрија
12   Западна Германија
13   Швајцарија
14   Данска
15   Португалија
16   Шкотска
17   Луксембург
18   Романија

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди