Плантагенети

(Пренасочено од Династија Плантагенет)

Династија Плантагенет била кралска династија која со Кралство Англија управувала во периодот од 1154 до 1399 година. Династијата има директно потекло од династија Анжујци, кои пак потекнуваат од Франција. Во времето на својата најголема моќ, династијата владеела со области од Аквитанија, Нормандија, Бретања, Велс, Ирска, Кипар. Династијата имала претензии и кон престолот на Франција, Кастиља, Ерусалим и Сицилија. По отстранувањето им од власт, за англискиот престол започнала т.н. Војна на розите помеѓу династија Јорк и династија Ланкастер, кои исто така имале потекло од Плантагент.

Династија Плантагенет
Royal Arms of England (1198-1340).svg
Претходна династијаАнжујци
ЗемјаКралство Англија, Кралство Франција, Ирска, Кнежевство Велс
Основана1126
ОсновачГотфрид V, гроф на Анжуија
Последен владетелРичард III од Англија
Титули
Следни гранки