Династијата Јорк (англиски: York) била кралска династија во Англија, која го презела престолот во текот на т.н. Војна на розите. Власта во Англија под Јоршката династија била во периодот од 1461 до 1485 година (со прекин 1470-1471 година). Прв крал од династијата станал Едвард IV од Англија, кој го заробил кралот Хенри VI кој пак бил од династијата Ланкастер. По смртта на Едвард IV, на престолот се качил неговиот малолетен син Едвард V, а како регент станал идниот крал Ричард III. Едвард на престолот се задржал само три месеци.[1] Ричард III пак на престолот се задржал две години. Во 1485 година бил убиен во Битката кај Босфорт и на престолот се качил Хенри Тјудор, под името Хенри VII.

Династија Јорк
Претходна династијаДинастија Плантагенет
ЗемјаАнглија
ПрпадностАнгличани, Французи, Кастилцци
Основана1385
ОсновачЕдмунд Лангли
Тековен владетелФрансис Фицхерберт
Последен владетелРичард III
ТитулиВојводство Јорк, Кралство Англија
ИмотАнглија

Династијата Јорк претендирала за престолот по татковата линија на Едмунд Лангли, вовјода од Јорк, кој бил четврти син на Едвард III.

Наводи

уреди