Демјанск ( руски: Демя́нск) е населено место со административен статус на мало гратче ( руски: посёлок городского типа) на северозапад на европскиот дел на Руската Федерација. Сместен е во јужниот дел на Новгородската област и административно му припаѓа на Демјанскиот реон, кој е и административен центар.

Грб на Демјанск

Според проценките на Националната статистичка служба за 2014 година во градот живееле само 4 859 жители.

ГеографијаУреди

Градот Демјанск се наоѓа во јужниот дел на Новгородската област во рамничарското подрачје познато како Демјанска низина (микро-целина на Прииљменската низина). Реката Јавоњ, притока на реката Поле и дел од басенот на езерото Иљмењ, тече низ градот. Сместен е на околу 181 километар јужно од административниот центар на областа Велики Новгород.

ИсторијаУреди

Првите пишани информации за населбата се пронајдени во еден летопис од 1406 година каде што се споменува како тврдина Демонска( Деман, Демјан).

Во 1824 година поранешното село со административна одлука било трансформирано во град и административно седиште на новооснованиот Демјански округ. Во 1927 година станал седиште на истоимениот реон, но исто така го изгуби својот градски статус и повторно станува селска населба.

Населбата била тешко оштетена во борбите меѓу советските и германските трупи за време на Втората светска војна (под германска окупација од 9 септември 1941 година до 21 февруари 1943 година)

Тој го има сегашниот административен статус на урбано гратче од декември 1960 година.

ЕкономијаУреди

ИндустријаУреди

Постоечките претпријатија во Демјанск служат индустрија за дрво и храна.

ТранспортУреди

Демјанск се наоѓа на патот што ги поврзува Јазелбитси и Стараја Руса. Постојат и локални патишта. Има сообраќај со автобуси со потекло од Демјанск.

Култура и рекреацијаУреди

Демјанск содржи тринаесет објекти класифицирани како културно и историско наследство од локално значење. [12] Тука спаѓаат голем број згради од поранешниот центар на ујездите пред 1917 година, вклучувајќи затвор, археолошки споменик и голем број гробници на војници паднати во Втората светска војна.

Демјанск е домаќин на Демјанскиот Окружен Музеј.

НаселениеУреди

Според податоците од пописот во 2010 година во градот живееле 5 536 жители, додека според проценките на Националната статистичка служба за 2014 година градот имал 4 859 жители.

Движење на бројот на жителите
1939 година 1959 година 1970 година 1979 година 1989 година 2002 година 2010 година 2014 година
2 441 3 752 4 319 5 158 5 999 5 825 5 365 4 859

Види повеќеУреди

Користена литератураУреди

Надворешни врскиУреди