НИН-ова награда — српска книжевна награда која се доделува за најдобар роман објавен во претходната година. Наградата ја доделува секоја година списанието „НИН“, почнувајќи од 1954 година.[1]

НИН-ова награда
Доделена занајдобар нов роман на српски
Покровителсписание НИН
МестоБелград
ДржаваСФРЈ (1954–1991)
СЦГ (1992–2006)
Србија (2007–)
Прво
доделување
1954
Мрежно местоnin.co.rs

Добитници на НИН-овата награда

уреди

НИН-овата награда ја добиле следниве книги:[1]

Наводи

уреди