Боде е река во германската покраина Саксонија-Анхалт, лева притока на Зале. Потекнува од планините Харц и тече од нив кон север. По 169 kiloметарs (105 ми) се влева во Зале, кај Нинбург. Реката е именувана по легендарниот огромен и див, бохемиски, Принц Бодо, кој, според легендата Rosstrappe го променил кучето кое ја чувало кринисата принцеза Брунхилде во Kronensumpf („крунско блато“) во денешен ден Клисура Боде (германски: Bodetal). Клисурата е тесен дел на долината Боде помеѓу Трезебург и Тале.

Боде
Bodetal.jpg
Горниот тек на Боде близу Трезебург, кога влегува во природниот резерват Клисура Боде.
ЗемјаСаксонија-Анхалт во Германија
Слив
Главен изворХарц
860 м
УстиеЗале
51°50′27″N 11°46′17″E / 51.84083° N; 11.77139° E / 51.84083; 11.77139Координати: 51°50′27″N 11°46′17″E / 51.84083° N; 11.77139° E / 51.84083; 11.77139
80 м
ТечениеЗале → Елба → Северно Море
Сливна повр.3.000 км2
Физички особености
Должина169 км

Легенда BodoУреди

 
Bode Gorge, view from the Hexentanzplatz плато близу Тале

Според традиција, тука некогаш бил џин наречен Bodo, кој дошол од Тирингија за да ја земе Brunhilde, убавата ќерка на кралот, кого тој сакал да ја омажи против нејзина волја. Brunhilde избегала од него (Ross), но тие одеднаш се нашле во длабока клисура. Со еден храбар скок таа стигнала до карпите на далечната страна, но нејзиниот гонител паднал во бездната. Отпечатокот на нејзиниот коњ може сè уште да се види на т.н. Rosstrappe. Во меѓувреме, Bodo бил претворен во куче. Како нејзиниот коњ скокнал во клисурата, меѓутоа, принцезата ја изгубила нејзината кралска круна, која сега е чувана од кучето Bodo во долината на реката. Реката го добила името Bode по џинот Bodo, кој сега е под магија.

ГеографијаУреди

Извор и сливно подрачјеУреди

Боде е поделена на нејзиниот изворен регион на Брокен, највисокиот врв во Харц, но нејзините два важни извори се:

  • Kalte Bode (17 км долг); кој извира на Bodesprung на 860 м над мор. ниво
  • Warme Bode (23 км долг); со неговиот извор, Bodebruch

Двете реки, кои всушност имаат температурна разлика од 2 °C, се спојуваат не далеку од Кенигсбург, веднаш пред да се влеат во браната Кенигсхите.

Други притоки на Боде се Рапбоде и Лупбоде. На Рапбоде има брана близу Вендефурт, Брана Рапбоде. На северниот крај на ова вештачко езеро, Рапбоде се придружува на Боде, на која се наоѓа браната Вендефурт. Други притоки на Боде се Голдбах, Холтеме и Зелек.

ВодопадиУреди

Водопадите во Харц не се високи. Водопадите Горна Боде (Obere Bode-Fall) на Варме Боде се вистински брз поток (Sturzbach) со мали падови од околу 1 метар во височина. Исто така, водопадите Долна Боде (Untere Bode-Fall) на Варме Боде се со слична височина. Bodekessel во клисурата Боде е поранешен водопад, на кој му била намалена височината од 2 метри на 1 во 1798 со експлозија. Четвртиот водопад е во Kästental.

Тек на БодеУреди

Боде го наоѓа нејзинито пат помеѓу Трезебург и Тале низ 10 километри долгата тесна долина, Клисура Боде. Денес, долината е природен резерват. Клисурата Боде и нејзините села се главно место на дејствието во романот Сесил на Теодор Фонтане.

Потоа, реката поминува низ подножјето на Харц и на некои места, со брани и канализирана, сè до нејзиното влевање во Зале кај Нинбург. Важно притоки на Боде се Зелке и Холтеме. Други градови на реката Боде се Кведлинбург, Вегелебен, Гренинген, Ошерслебен, Хадмерслебен, Егелн и Штасфурт.

Клисурата Боде северно од Тале сега е заштитена зона.

Брани на БодеУреди

Поврзано: Список на брани во Харц

Во хидролошка смисла, секој поток на Боде има специфично сливно подрачја во Харц, кој е дел од сливното подрачје на Боде. Сливното подрачје на различните вештачки езера како што следат: за вештачкото езеро Вендефурт, 309,20 км2, за браната Рапбоде и вештачкото езеро Рапбоде, 269 км2 и за вештачкото езеро Кенигсхите 154,2 км2. Браната Манделхолц ги прима водите на Kalte Bode. Вкупното сливно подрачје на Боде е околу 3.000 км2 во површина.

Историја и култураУреди

Среден векУреди

Во раниот среден век, Боде ја создавал границата помеѓу провинциите Harzgau на запад и Schwabengau на исток. Двата важно премини на Боде во тоа време биле населбите Дитфурт и Гренинген, спомнувани често во хрониките од Фулдау.

Современа ераУреди

Хајнрих Хајне ја прикажува романтичната долина Боде во неговиот патопис од 1826 Die Harzreise. Таа е исто така спомната и во романот на Теодор Фонтане.

ИзворУреди

  • Monika Schönau/Edmund Werner: Die Bode: ein Fluss führt Hochwasser! Sachsen-Anhalt, Staatliches Amt für Umweltschutz Magdeburg, Magdeburg 2000.

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди