Холтеме е 47 километри долга притока на реката Боде во Саксонија-Анхалт, Германија.

Холтеме
Местоположба
Физички особености
УстиеБоде
 • надм. вис.
97 м
Должина47 км
Особености на сливот
ТечениеБоде → Зале → Елба → Северно Море

Извира од планините Харц на источниот дел на Брокен, нарекувана во текот на горниот тек како Штајнерне Рене, стрмен поток со гранитки карпи, тече низ Хасероде, Вернигероде и поминува низ нивните села Минслебен и Зилштет, низ Деренбург и Халберштат и се влева во Боде.

Во Вернигероде не далеку од западната порта, Цилирбах, кој е исто така познат и како Flutrenne, се влева во Холтеме.

Steinerne Renne во горниот тек на Холтеме