Благој Ангелов Кирков (Велес, 23 март 1923Горно Оризари, Велешко, 9 јануари 1943) — македонски борец, учесник во НОБ.

Животопис уреди

Кирков е роден во Велес на 23 март 1923 година. Уште како гимназијалец, тој бил организатор на младинското движење во Велешката гимназија, а од септември 1942 година се вклучил борец на Велешкиот НОПО „Димитар Влахов“. Од 1938 година активно се вклучил и станал член на СКОЈ, а подоцна во 1941 година и дел од неговото гимназијално раководство. Во 1942 година бил во местниот комитет на СКОЈ за Велес. Тој бил еден од организаторите на штрајкот во Гимназијата во март 1942 година. Бил убиен во судир со бугарската полиција на 23 март 1943 година во велекото село Горно Оризари[1]. Во негов спомен едно велешко основно училиште го носо неговото име (ОУ „Благој Кирков“ — Велес).

Наводи уреди

  1. Велес и Велешко во НОВ 1941–1945, Спомен книга, Т. Велес, 1985