Анри V
Крал на Франција и на Навара (спорно)
Анри V
На престол2 август 1830 - 9 август 1830
3 јуни 1844 - 24 август 1883 (по изговор)
ПретходникЛуј XIX
НаследникХуан, гроф од Монтизон
Почивалиште
Во Кастагнавица, Нова Горица, Словенија
Полно име
Анри Шарл д'Артуа де Бурбон
ДинастијаБурбони
ТаткоШарл Фердинанд, војвода од Бери
МајкаМарија Каролина Неаполска

Анри V (роден на 29 септември 1820 во дворецот Туилир - починал на 24 август 1883 во Фрохсдорф) бил крал на Франција од Бурбонската династија и крал на Навара.


Претходник
Луј XIX
Крал на Франција
(спорно)

1830
Наследник
Луј-Филип
Крал на Французите
Претходник
Луј XIX
Крал на Франција
1844-1883
Наследник
Хуан III