Республика Адыгея
Адыгэ Республик
Република Адигеја
Знамето на Адигеја
Грбот на Адигеја
Знаме Грб
Положба во Русија
Држава: Русија
Федерален округ: Јужен
Површина: 7.600 км2
Население: 444.000 (2005.)
Главен град: Мајкоп
Густина на население: 59 жит./км2

Адигеја (руски: Республика Адыгея, адигејски: Адыгэ Республик) е автономна република во составот на Руската Федерација.

Карта на Адигеја
Реката Белаја

ГеографијаУреди

Адигеја се наоѓа во југоисточна Европа во северните предели на Кавказ. Шумите покриваат скоро 40% од територијата.

Часовен појасУреди

Адигеја е сместена во Московската часовен појас (MSK/MSD). UTC разлика од +0300 (MSK)/+0400 (MSD).

РекиУреди

Реката Кубањ (870 км) е една од најголемите во кавкаскиот регион, и е пловна. таа го формира и делот на северната граница со Краснодарскиот крај Најголеми реки се:

ЕзераУреди

Во Адигеја нема некои поголеми езера. Има неколку резервоари, од кои најголеми се:

ПланиниУреди

Републиката се наоѓа во регион, каде планините се претежно високи од 2,000 до 3,238 m, а тие се:

Природни богатстваУреди

Адигеја е богата со нафта и пророден гас. Други минерали се злато, сребро, волфрам, и железо.

КлимаУреди

 • Просечна јануарска температура: -2 °C
 • Просечна јулска температура: +22 °C
 • Врнежи: 70 cm

ДемографијаУреди

 • Население: 447,109 (2002)
  • Урбано: 234,900 (52.5%)
  • Рурално: 212,209 (47.5%)
  • Mажи: 208,019 (46.5%)
  • Жени: 239,090 (53.5%)
 • Жени на 1000 мажи: 1,149
 • Просечна старост: 37 години
  • Урбана: 36.6 г
  • Рурална: 37.4 г
  • Maжи: 34 г
  • Жени: 39.6 г
 • Домаќинства: 151,597 (со 440,449 жители)
  • Урбани: 82,949 (со 230,286 ж)
  • Рурални: 68,648 (со 210,163 ж)
 • Наталитет (2005)
  • Раѓања: 4,550 (10.3)
  • Умирања: 6,726 (15.2)
 • Етнички групи
попис 1926 попис 1939 попис 1959 попис 1970 попис 1979 попис 1989 попис 2002
Черкеси 50,821 (44.8%) 55,048 (22.8%) 65,908 (23.2%) 81,478 (21.1%) 86,388 (21.4%) 95,439 (22.1%) 108,115 (24.2%)
Руси 29,102 (25.6%) 171,960 (71.1%) 200,492 (70.4%) 276,537 (71.7%) 285,626 (70.6%) 293,640 (68.0%) 288,280 (64.5%)
Ерменци 738 (0.7%) 2,348 (1.0%) 3,013 (1.1%) 5,217 (1.4%) 6,359 (1.6%) 10,460 (2.4%) 15,268 (3.4%)
Украинци 26,405 (23.3%) 6,130 (2.5%) 7,988 (2.8%) 11,214 (2.9%) 12,078 (3.0%) 13,755 (3.2%) 9,091 (2.0%)
Други 6,415 (5.7%) 6,313 (2.6%) 7,289 (2.6%) 11,198 (2.9%) 13,939 (3.4%) 18,752 (4.3%) 26,355 (5.9%)

ПоврзаноУреди