Џарије (арап. جارية „Џаријa“) — термин што се користел за категоријата поробени жени-конкубини во исламскиот свет на Блискиот Исток.[1] Тие се особено познати во историјата од периодот на Отоманското Царство, каде што легално постоеле до средината на 19 век.

Џарије или царска наложница.

Историја уреди

Општо значење уреди

Општото значење на поимот cariye е жена поробена за време на војната. Ова останало формална дефиниција на терминот во исламскиот свет. Правата на поробената жена биле регулирани во рамките на исламскиот закон.

Поробувањето на жените било дозволено само за време на војување во војна која се сметала за „праведна“; односно војна против немуслиманите. Само немуслиманска жена може да биде грабнета а роб за време на војна, бидејќи исламот им забранил на муслиманите да робуваат други муслимани.[2]

Во исламскиот закон, ропството на жена бил единствениот случај во кој наложницата била законски дозволена.[1] Жена земена како џарије морала да го почитува и слуша својот сопственик како маж.[2] Меѓутоа, децата, машки или женски, на наложницата џарије и нејзиниот господар се родени законски слободни и, поради тоа што е мајка на децата на нејзиниот господар, наложницата џарије не можела да биде продадена од нејзиниот господар на некој друг и исто така би била автоматски еманципиран по неговата смрт.[3]

Отоманско Царство уреди

Овој систем постоел во рамките на Отоманското Царство до 19 век и е најпознат во Отоманскиот царски харем на Отоманскиот двор. Терминот често се преведувал со значење „госпоѓа во чекање“.

Отоманскиот систем формално го следел првобитниот исламски закон, но се разликувал од него во пракса. Откако Отоманското Царство го освоил поголемиот дел од Блискиот Исток, и откако границите кон христијанска Европа престанале да се шират, во пракса постоело малку можности да се заробат жените преку војување.[2]

Поради општата забрана за ропство на муслиманите, немуслиманските џарије биле обезбедувани на османлискиот пазар со робови од христијанска Европа преку трговијата со робови на Крим и варварската трговија со робови.[2] Бидејќи се од немуслимански земји, со кои Отоманското Царство може да се смета дека е во пасивна војна, ова се сметало за еквивалентно на поробените воени затвореници, и затоа се сметало дека е во согласност со исламскиот закон.

Кога трговијата со робови на Крим била затворена по руското освојување на Крим во 1783 година (и варварската трговија со робови во почетокот на 19 век), трговијата со робови претрпела уште една преобразба. Од овој момент, поголемиот дел од џарије биле Черкези од Кавказ, а мал дел доаѓал од трговијата со бели робови. Додека Черкезите вообичаено биле муслимани, забраната за ропство на муслиманите била занемарена во нивниот случај, а нивниот првичен муслимански статус претставувал „јавна тајна“.[2]

Џарије отсекогаш се сметала за сексуално достапна за господарот на куќата, и ако таа родила дете од него, таа повеќе не можела да биде продадена.[4] Било вообичаено потоа таа да биде да биде ослободена. Меѓутоа, тоа не значело дека таа била слободна да го напушти домаќинството. Во едно муслиманско општество засновано на родова сегрегација, доколку жените живееле во изолација, не постоела можност жената која е оставена само да ја напушти куќата и да оди на улица, бидејќи слободна невенчана жена без семејство нема да има начин да се издржува.[4] Наместо тоа, ропството на жена вообичаено значело дека и бил договорен брак; често, мажот кој ослободил жената, сам се оженувал со неа или договарал таа да се омажи за друг маж.[4]

Постоела разлика помеѓу жените купени да бидат домашни слугинки на муслиманките и жените купени од мажи; робинките кои формално биле сопственост на муслиманка, иако законски достапни за господарот на куќата, можеле да бидат продадени и од нејзината жена сопственичка.[4]

Во првата половина на 19 век, ропството почнало да се смета за морално погрешно во западниот свет. Либералниот султан Абдул Меџид I, кој бил погоден од овие ставови, вклучил закони против ропството меѓу неговите западни реформи и формално го забранил овој ропски систем. Сепак, ова било формална забрана, а во реалноста, џарије продолжил неформално до крајот на 19 век.[1]

Отоманскиот царски харем уреди

Џарије биле обезбедени за Отоманскиот царски харем преку трговијата со робови на Крим и трговијата со робови на варварите, или регрутирани во рамките на царството. Тие биле избирани помеѓу најубавите и најинтелигентните девојки, а во харемот доаѓале како деца. По нивното пристигнување го примале исламот и добивале ново име. Тие биле обучени за дисциплината на харемот на палатата и за достигнувањата за кои имале талент. Тие потоа биле промовирани според нивните капацитети.

Џарије имала најнизок ранг од жените во Царскиот Харем[5]. Тие се разликувале од одалиска по тоа што сите биле формално наложници на султанот. Меѓутоа, во пракса, тие можеби никогаш немало да бидат избрани да го делат креветот со султанот, па затоа често се однесувале како слуги на султанот и како жени и деца на султанот.

Џарије која ќе се покажала како вреден слуга можела да биде унапредена во калфа, што значело дека заработува плата. Доколку таа не биде унапредена во калфа, ниту пак била избрана за сексуален партнер од султанот, таа била отпуштена по девет години служба. Во пракса, нејзиното ослободување би значело дека и бил договорен брак, бидејќи невенчаната слободна жена без семејство немала средства да се издржува во родово сегрегираното општество на Отоманското Царство.

Џарије која со султанот го делела неговиот кревет, станувала член на династијата и можела да се издигне во ранг на ѓозде („омилена“), икбал („среќна“), кадин („жена“) или султанка Хасеки ( „легална сопруга“). Највисоката позиција била валиде султан, легална мајка на султанот, која и самата порано била сопруга или џарије на таткото на султанот и се искачила на врховниот ранг во харемот. Ниту една џарије немала право да ги напушти или влезе во просториите на харемот без експлицитна дозвола од валиде султан.

Бројот на жени во харемот е оспорен и може да се процени само во некои периоди. Современиците тврделе дека во 1573 година имало 150 жени во Новата палата и 1.500 во Стариот дворец, и дека имало 1.100 - 1.200 во 1604–1607 година, но овие бројки веројатно се преценети.[6] Вистинскиот број на жени се проценува дека бил 49 во 1574 година и 433 во 1633 година [6] Во 18 и 19 век, официјалниот регистар забележува дека харемот содржел 446 робинки за време на владеењето на султанот Махмуд I (р.1730-1754), 720 за време на султанот Селим III (р. 1789 г. –1808), а 473 за време на султанот Махмуд II (р.1808-1839).[6]

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 1,2 Junius P. Rodriguez: Slavery in the Modern World: A History of Political, Social, and Economic
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Madeline Zilfi: Women and Slavery in the Late Ottoman Empire: The Design of Difference
  3. „Umm al-Walad“. Oxford Reference (англиски). Посетено на 2021-10-21.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 Fanny Davis, Sema Gurun, Mary E. Esch, Bruce Van Leer: The Ottoman Lady: A Social History from 1718 to 1918
  5. The A to Z of the Ottoman Empire
  6. 6,0 6,1 6,2 Betül İpşirli Argit:Life after the Harem: Female Palace Slaves, Patronage and the Imperial ...