Валиде султан (османлиски: والده سلطان, буквално "мајка султан") — титула на мајката на османлискиот султан.[1] Титулата првпат се користи во 16 век за Ајше Хафса султан, сопруга на Селим I и мајка на Сулејман Величествениот. Титулата е еквивалент на западната мајка кралица и источната мајка царица или ипмераторка.

Валиде султан на Османлиско Царство
Поранешна политичка функција
Знаме на Отоманското Царство
Ајше Хафса султан
Претходник Создадена
Наследник Укината
Прв функционер Ајше Хафса султан
Последен функционер Рахиме Пересту
Звање Валиде султан ефенди
Резиденција Топкапи-сарај
Долмабахче
Јилдиз
Назначител Мајка на султанот
Постоела од 1522
Постоела до 1904
Сегашен претендент Укината

Позицијата била најважната позиција во Отоманското Царство по онаа на самиот султан. Како мајката на султанот, според исламската традиција ("правото на мајката е Божјо право"),[2] Валиде султаните имале значајно влијание врз работите од областа на империјата. Таа имаше голема моќ во судот и нејзини сопствени соби (секогаш во непосредна близина на нејзините синови) и државен персонал. Особено во текот на 17 век, во период познат како "Султанат на жените", серија на некомпетентни или малолетни султани ја зголеми улогата на Валиде султанот.[3]

Султанатот на жените започна со Хурем султан (1500-1558) и го продолжила Нурбану Султан (1525-1583), мајка на Мурат III. Како Валиде султан во 1574-1583, Нурбану беше де факто ко-владетел. Најмоќните и најдобро познатите од сите Валиде султани и Хасеки султани во историјата на Отоманското Царство биле Хурем султан, Нурбану султан и Косем султан (1589-1651).

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Davis, Fanny (1986). „The Valide“. The Ottoman Lady: A Social History from 1718 to 1918. ISBN 0-313-24811-7.
  2. http://www.beliefnet.com/Love-Family/Holidays/Mothers-Day/Can-Muslims-Celebrate-Mothers-Day.aspx?p=2#
  3. Leslie Peirce, The Imperial Harem: Women and Sovereignty in the Ottoman Empire, Oxford University Press, 1993, ISBN 0-19-508677-5 (paperback)