Кадин (османлиски турски: قادین) — титулата која се доделувала на официјалните жени на султаните на Отоманското Царство кон крајот на 16 век[1] и почетокот на 17 век[2][3][4][5]. Според традицијата, султанот имал четири официјални жени (Кадин-ефенди)[6], но имало случаи кога султанот имал 5 до 8 жени, со неограничен број на икабали. Претходно, жените на султанот ги поседувале титулите хатун или хасеки[7]. Титулата официјално била воведена од Ахмед III кратко време по неговото застанување на престолот.

Наводи

уреди
  1. Peirce 1994, стр. 312 n. 73.
  2. Peirce 1994, стр. 18.
  3. Kadın efendiler: 1839-1924, by Harun Açba
  4. Öztuna, Yilmaz, "Deletler ve Hanedanler", Vol: 2, Ministry of Culture Publications, London (1996), s.924
  5. Saray hatıralarım, by Safiye Ünüvar
  6. Fanny Davis (1986). The Ottoman Lady: A Social History from 1718 to 1918. Greenwood Publishing Group. ISBN 978-0-313-24811-5.
  7. Kadın efendiler: 1839-1924