Двапара-југа

(Пренасочено од Двапара југа)

Двапара-југа[1] (деванагари: द्वापर युग) е една од четирите југи, односно доба според хиндуизмот. Останатите се: Сатја југа, Трета југа и Кали југа.

Дел од статиите
Хиндуизам
Aum.svg
Историја  · Божества
Секти  · Митологија
Верувања
Реинкарнација  · Мокша
Карма  · Самсара  · Маја
Нирвана  · Дарма
Јога  · Ајурведа
Југа  · Вегетаријанство
Бакти  · Арта
Текстови
Упанишади  · Веди
Багават гита
Рамајана  · Махабхарата
Пурана  · Аранјака
Сродни статии
Хиндуизам по земји
Водачи  · Мандир  ·
Касти  · Мантра
Речник  · Празници
Мурти

Улога на каститеУреди

Сите луѓе за време на двапара-југата ќе бидат ревносни, храбри и со натпреварувачки дух, а ќе се впуштаат само во покорност и добротворна работа. Во оваа ера божествениот интелект ќе престане да постои, и ретко кој ќе биде навистина вистинољубив. Како резултат на ваквиот лажен живот, луѓето ќе ги снајдат заболувања, и различни видови на несреќи.

НаводиУреди

  1. Bhāgavata Purāṇa 12.2.29-33

Надворешни врскиУреди