Ѕвездена црна дупка

Ѕвездена црна дупка e црна дупка формирана поради гравитациски колапс на масивна ѕвезда (20 или повеќе сончеви маси, иако точната маса која е потребна не е одредена и може да зависи од повеќе параметри) на крајот од својот животен век. Процесот е видлив како експлозија на супернова или како експлозија на гама-зраци. Најголемата позната ѕвездена црна дупка (до 2007 година) е 15,65±1,45 сончеви маси.[1] Сепак, постојат податоци дека IC 10 X-1 што е извор на рендгенски зраци е ѕвездена црна дупка со маса од 24-33 сончеви маси.[2]

Наводи

уреди
  1. Nature 449, 799-801 (18 октомври 2007)
  2. Prestwich et al., The Astrophysical Journal, volume 669, part 2 (2007), pages L21–L24

Надворешни врски и препорака за читање

уреди