Еуроспорт 2 е европска спортска телевизиска мрежа. Таа е сестринска телевизија со Еуроспорт и Еуроспорт Вести (Eurosport News). Неколку различни верзии на канали постојат низ цела Европа, каде што телевизиските права за спорт се разликуваат една од друга. Верзијата на Велика Британија и Ирска, Бритиш Еуроспорт 2 (British Eurosport 2) е достапна на Скај ТВ и Вирџин Медиа (Sky and Virgin Media).

Eurosport 2
Отпочната10 January 2005
7 August 2009 Denmark
МрежаEurosport
ДржаваSweden, France, Switzerland, Netherlands, United Kingdom, Ireland, Italy, Germany, Greece, Hungary, Bulgaria, Poland, Portugal, Romania, Serbia, Turkey, Czech Republic, Denmark, Ukraine, Croatia
ЈазикEnglish, Swedish, French, Italian, German, Greek, Hungarian, Bulgarian, Polish, Romanian, Serbian, Turkish, Czech, Danish
Сестрински канал(и)Eurosport, Eurosport News, Eurosport HD
Достапност
Сателитска телевизија
DigitAlb (Albania)Simulcasted through channel SuperSport 5 and SuperSport HD2
Canal Digitaal (Netherlands)Astra 1 19.2E 12.574/H SR 22.000 FEC 5/6 VPID 521 APID 108
nChannel 112 (HD)
Кабелска телевизија
UPC RomaniaChannel 211 (digital with DVR)
Channel 81 (digital)
UPC IrelandChannel 425
Hot (Israel)Channel 52
naxoo (Switzerland)Channel 81
UPC NetherlandsChannel 202
UPC PolandПолска Channel 566
Семрежно емитување
Sky PlayerWatch live (UK & Ireland only)

СТАРТУВАЊЕ СО РАБОТА уреди

Еуроспорт 2 е пуштен во етерот на 10 јануари 2005 година. Моментално е достапен во 50 милиони домови и 47 држави, вршејќи пренос на 14 различни јазици: англиски, шведски, француски, италијански, германски, грчки, унгарски, руски, бугарски, полски, романски, српски, турски, чешки и дански.

ПРОГРАМСКА ШЕМА уреди

Еуроспорт 2 себеси се смета за “нова генерација на спортски канали” и е посветена на тимски спортови и делумно на алтернативни спортови вклучувајќи и европска кошарка, Националната Лакрос Лига, Светско Првенство во Крикет, Австралиска Рагби Лига, сурфање и ракометната Лига на Шампиони, како и многу други. На 2. Јули 2010, Рагби Лигата на затворено објави дека Еуроспорт 2 ќе прикажува натпреварите коишто телевизиската мрежа во САД одговорна за Американската Рагби Лига остатокот од сезоната ќе ги прикажува натпреварите, но преносот ќе се врши со задоцнување од неколку секунди, како и за новоформираната Лига на Рагби на затворено. Овој договор ги вклучува и правата откупени за целата 2011 сезона.

ЕУРОСПОРТ 2 ХД уреди

Еуроспорт 2 ХД, е канал достапен како верзија со висока резолуција. Моментално врши пренос во централна и северна Европа, и ги сноси ексклузивните програмски права како што е пренесување на Бундес Лига од Германија, борбите од Светската Боречка Федерација и живи настапи од Австралиската Рагби Лига, кои не се достапни на други телевизиски мрежи поради тоа што ги немаат откупено телевизиските права за да ги пренесуваат овие настани.