Семрежно емитување

Семрежно емитување („семрежен пренос“, „интернет-емитуување“ или „емитување во поток“, од анг. streaming media) — генерички назив за технологија на пренос на аудио или видео на семрежјето. Означува прием и истовремена репродукција на аудио и видео податоци по пат на сметачка мрежа. Ова еквивалент на класичниот пренос на радио и телевизиски програм, но може да биде во живо (семрежна ТВ или сережно радио) или како понуда на емисии по барање (on-demand).

Аудио и видео формати

уреди

Поврзано

уреди