Dark & Long“ е песна од Underworld, првично издаден во 1994 во Велика Британија. Бил на 57. место на британските списоци на 25 јуни 1994 една недела. Песната првпат се појавила на Dubnobasswithmyheadman претходната година.

„Dark & Long“
Underworld darklongUK.jpg
Сингл од Underworld
Страна Б 215 Miles“, „Burts“, „Dark Hard“, „Dark Train“, „Spoon Deep“, „Most 'Ospitable“, „Thing in a Book
Издаден 18 јуни 1994
Формат Грамофонска плоча (12"), ЦД
Издавачка куќа Junior Boy's Own
Композитор Рик Смит
Карл Хајд
Дарен Емерсон
Продуцент Рик Смит
Карл Хајд
Дарен Емерсон
Хронологија на синглови на Underworld
Spoonman
(1993)
Dark & Long
(1994)
Cowgirl
(1994)

ПесниУреди

Сите песни се напишани, миксувани и продуцирани од Рик Смит, Харл Хајд и Дарен Емерсон, освен ако нема забелешка.

12": Junior Boy's Own / JBO 19 (Британија)Уреди

 1. „Dark & Long (Dark Train Mix)“
 2. „Dark & Long (Burts Mix)“ - 8:47

12": Junior Boy's Own / JBO 19X (Британија)Уреди

 1. „Dark & Long (Spoon Deep Mix)“
 2. „Dark & Long (Thing in a Book Mix)“

12": Junior Boy's Own / JBO 5010286 (Британија)Уреди

 1. „Dark & Long (Dark Train)“
 2. „Dark & Long (Burts Mix)“ - 8:47

12": Intercord / INT 192.962 (Германија)Уреди

 • Subtitled: Dark & Long (Chapter 1)
 1. „Dark & Long (Dark Train Mix)“
 2. „Dark & Long (Burts Mix)“ - 8:47

12": Intercord / INT 192.963 (Германија)Уреди

 • Subtitled: Dark & Long (Chapter 2)
 1. „Dark & Long (Spoon Deep Mix)“ - 17:53
 2. „Dark & Long (Thing in a Book Mix)“ - 20:14

CD: Intercord / INT 825.400 (Германија)Уреди

 1. „Dark & Long (Hall's Edit)“ – 4:08 (Хајд/Смит)
 2. „Dark Train (edit)“ – 9:51
 3. „Most 'Ospitable“ – 5:52
 4. „215 Miles“ – 20:02

CD: April Records / APR OO2CD (Данска)Уреди

 1. „Dark & Long (7“)“ – 4:07 (Хајд/Смит)
 2. „Thing in a Book“ – 20:12
 3. „Spoon Deep“ – 17:53
 4. „Dark Hard“ – 11:30
 5. „Dark Train“ – 10:28
 6. „Burts“ – 8:47

CD: Junior Boy's Own / JBO 19CDS (Британија)Уреди

 1. „Dark & Long (Hall's Edit)“ – 4:08 (Хајд/Смит)
 2. „Dark & Long (Dark Train)“ – 9:51
 3. „Most 'Ospitable“ – 5:52
 4. „215 Miles“ – 20:02

CD: Junior Boy's Own / JBO 5010273 (Британија)Уреди

 1. „Dark & Long (Hall's Mix)“ – 4:08 (Хајд/Смит)
 2. „Dark & Long (Dark Train)“ – 9:51
 3. „Most 'Ospitable“ – 5:52
 4. „215 Miles“ – 20:02

БелешкиУреди

 • Hall's Edit, Hall's Mix and the 7" mix се различни имиња за истиот микс на Dark & Long.
 • Hall (Хол) од Hall's Edit е Стив Хол.

ПојавувањаУреди

 • Dark & Long е првата песна на Dubnobasswithmyheadman (1993).
 • Dark & Long (Dark Train) се појавува во една сцена на Trainspotting (1996).
 • Dark & Long (Dark Train) се појавува на Northern Exposure од Саша и Џон Дигуид (1996).
 • Dark & Long (Dark Train) претходно била достапна само на сингловите „Dark & Long“ и „Born Slippy .NUXX“, пред да биде издадена низ целиот свет на ЦД во 2003, како дел од антологијата 1992-2002.
 • Спотот за Dark Train, режиран од Џон Холис и Грејам Вуд (1994), се појавува на видео компилацијата Kiteless: A Tomato Project.
 • Спотот за Most 'Ospitable, режиран од Дирк Ван Дорен и Грејам Вуд (1994), се појавува на видео компилацијата Kiteless: A Tomato Project.
 • Истите спотови на Dark Train и Most 'Ospitable исто така се појавуваат на компилацијата Footwear Repairs by Craftsmen at Competitive Prices.

Насловни сликиУреди

Надворешни врскиУреди