887 Алинда

астероид

887 Алинда — е астероид со голем занес, во близина на Земјата со минимално пресечно растојание (НОПР) од 0,092 ае. По него е неаречена групата на астероиди Алиндско семејство и истиот има пречник од 4 km. Каменестиот тип S астероид е откриен од Германскиот астроном Макс Волф во Хајделбершка опсерваторија на 3 јануари 1918 година.

887 Алинда
Откривање [1]
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено3 јануари 1918
Ознаки
ЦМП-ознака887 Алинда
Наречена по
Алинда (град) или
Абориџинска митологија[2]
1918 DB
Аморити, НЕО
Орбитални особености [1]
Епоха 31 јули 2016 (ЈД 2457600,5)
Параметар на неодреденост 0
Лак на набљудување97,42 а (35582 d)
Афел3.8846 ае (581.13 )
Перихел1.0731 ае (160.53 Gм)
2.4788 ае (370.82 Gм)
Занесеност0,56711
3,90 а (1425,5 d)
300,87°
0° 15м 9.144с / ден
Наклон9,3563°
110,55°
350,34°
Земјино НРОП0.0907705 ае (13.57907 Gм)
Јупитерово НРОП1.32066 ае (197.568 Gм)
Јупитеров Тисеранов параметар3,221
Физички особености
Среден полупречник
2,1 km
73.97 h (3.082 d)
0,31
B–V = 0,832
U–B = 0,436
класа = S
13,4

Поради неговата високозанесна орбита и средноголема оска од 0,57 и 2,5 ае, е типичен претставник на Аморските III астероиди. Поседува, 1:3 орбитална резонанција со Јупитер и околу 4:1 резонанција со Земјата.[1] Во продолжение, бидејќи неговата орбита исто така е во Главниот астероиден појас се класифицира како и астероид од Главниот астероиден појас.

Алинда е астероид кој има орбита блиска до Земјината, како што е преминот што ќе се случи во јануари 2025 година, кога ќе биде на растојание 0.0821 ае (12,280,000 ; 7,630,000 ми) од Земјата.[1]

Името на астероидот е предложено од Х. Кобол. Не е познато дали се однесува на стариот град Алинда во современа западна Турција, или пак е во прашање митолошки лик од Абориџинската митологија.[2]

Орбита на астероидот 887 Алинда, и неговата положба во Сончевиот Систем на 01.01.2009 г. Рисунок NASA JPL Small Body Orbit Viewer applet

Наводи уреди

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 „JPL Small-Body Database Browser: 887 Alinda (1918 DB)“ (2015-07-06 last obs.). Jet Propulsion Laboratory. Посетено на 3 May 2016.
  2. 2,0 2,1 Schmadel, Lutz D. (2003). Dictionary of Minor Planet Names – (887) Alinda. Springer Berlin Heidelberg. стр. 80. ISBN 978-3-540-29925-7. Посетено на 15 October 2015.

Надворешни врски уреди